Viis populaarset harjutust, mida tehakse valesti

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Lev Dolgachov / Scanpix

Venitustest kükkideni – siin on kõige populaarsemad harjutused, mida inimesed kipuvad tegema valesti. 

Trenni tegemine on alati hea otsus, sest see parandab su füüsist ja mõjub hästi vaimsele tervisele, vahendab Mnn.com. Kõigil ei ole võimalus palgata endale personaaltreenerit või isegi aega, et minna jõusaali, siis on hea, kui oskad treenida ka kodus. Selleks aga pead teadma, kuidas teha lihtsaid harjutusi õigesti, et vältida vigastusi ja võtta trennist maksimumi.

  1. Venitamine. Jah, ka sellega on võimalik endale viga teha. Esiteks inimesed, kas unustavad või ei viitsi enne ja pärast trenni venitada. Tehakse mõned painutused külmalt enne trenni või ei tehta midagi, et keha soojaks saaks – mõlemad on halvad variandid. Ära venita ilma soojaks tegemata, ära nõksuta ja katsu mitte liiga teha oma lihastele.
  2. Väljaasted. Superharjutus jalalihastele, aga nendega on ka kõige lihtsam eksida. Kui sa tea, kas sa teed väljaasteid õigesti või mitte, siis ära parem tee neid üldse.
  3. Lõuatõmbed. Inimesed kipuvad, kas liikumise jõul hooga ennast üles saada, hüpata pool teed või ainult tõmmata poolele teele ja see on vale, sest sa pingutad oma lihaseid valest kohast. Lõuatõmbamisel peaksid su liigutused olema kontrollitud ja aeglased ning sa peaksid suutma teha terve tõmbe nii, et sa kontrollid oma keha. Õnneks on jõusaalides olemas vastavad masinad, mis aitavad sul lõuatõmbamisega õigesti algust teha.
  4. Plank. Tundub, et see on viimasel ajal üks kõige populaarsemaid harjutusi. Pea meeles, et planku tehes tuleb hoida puusad ja õlad ühel joonel, kõht ja tagumik hoitud ning keskenduda rahulikule hingamisele.
  5. Kükid. Kõige parem jalalihaste harjutus, mis ühtlasi parandab ka tasakaalu, aga mitte siis, kui kükke tehakse valesti. Kujuta ette, et sul on seljataga tool, millele sa peaksid istuma. Ära mine sellest kõrgusest madalamale. Suurem raskus peaks olema sinu kandadel mitte põlvedel. Hoia oma selg sirge ja kõhulihased pinges, vaata otse ette ja vaata, et su põlved ei läheks kükkides üle varvaste. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles