Spetsialist: selle mineraali puudus teeb sind paksuks (2)

, Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Horst Petzold / PantherMedia / Scanpix

Millise mineraali järele sirutad käe ainult siis, kui vaevama hakkavad lihaskrambid? Ilmselgelt on esimeseks abimeheks magneesium. Üldiselt tuntaksegi seda eelkõige lihaskrampide leevendajana, kirjutab Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener Heikki Mägi.

Aga kas teadsid, et piisav magneesiumi tase aitab sul ka vormis püsida?

On leitud, et magneesium aitab parandada insuliinitundlikkust, aktiviseerida rasva põletavaid hormoone ja suurendada lihasmassi, vähendades samal ajal keha võimet talletada söödud toitu keharasvana.

Taiwanis tehtud uuring leidis, et magneesiumi madal tase on väga selgelt seotud suurenenud kõhuümbermõõduga. Kõlab uskumatuna, et lausa 90 protsenti testitutest olid magneesiumipuuduses (ilmselt on sama lugu ka eestlastega). Mida kõrgem oli magneesiumi tase organismis, seda peenem oli inimeste keskkoht. 

Samuti oli neil madalam vererõhk, esines vähem depressiooni ning paremad kolesterooli ja triglütseriidide näitajad.

Teadlased soovitavad täiskasvanud inimesel tarvitada ligikaudu 5 mg magneesiumit keha kilogrammi kohta päevas. Tänapäeva toiduainetööstus kogu oma täies «hiilguses» on liikumas selles suunas, et saame oma toidust magneesiumi üha vähem. Ebapiisavalt süüakse täisteratooteid, ubasid, herneid, pähkleid, seemneid, rohelisi köögivilju jms.

Jalavann ja määrimine

Kõige tavapärasem on magneesiumi tarvitamine toidulisandina, ent sellisel juhul võib piisava taseme saavutamine võtta üks-kaks aastat. Kasulikum on teha endale magneesiumi (õigemini magneesiumkloriidi) jalavanne, sest läbi naha imendub magneesium kõige efektiivsemalt, läbi soolestiku aga halvemini.

Jalavanni tegemine on lihtne. Vala kaussi kuuma vett nii, et jalalaba saaks kaetud. Jälgi, et vesi ei oleks liiga kuum. Lahusta 15 grammi magneesiumkloriidi ühe liitri kuuma vee kohta. Ise kasutan tavaliselt viis liitrit vett ja 75 grammi magneesiumkloriidi. Hoia jalgu vannis 15-20 minutit päevas.

Kui jalavann on liiga tülikas, sobib kenasti ka magneesiumlahuse määrimine kõhule või käte ja reite sisekülgedele. Seal on nahk õhem ja imendumine efektiivsem.

Kas teadsid?

  • Ravimite võtmine võib tühjendada sinu magneesiumi ja D-vitamiini varud. See halvendab sinu südame ja luude tervist ning suurendab keha rasvaprotsenti;
  • piisava hulga magneesiumi saamine vähendab migreenihoogude esinemissagedust. Ühes uuringus leiti, et 0,9 mg/kg magneesiumi tarvitamine päevas vähendas oluliselt tugevate peavalude tekkimissagedust;
  • magneesium parandab sinu und ja aitab sul väsinuna efektiivsemalt treenida. Ühes uuringus leiti, et pärast lühikest uneaega 100 mg magneesiumi manustamine aitas katsealustel treenida märgatavalt intensiivsemalt ning lükkas edasi väsimuse teket;
  • magneesiumi piisav tarbimine aitab suurendada meessuguhormooni taset. Leiti, et meestel, kes tarvitasid 10 mg/kg kohta magneesiumit, suurenes meessuguhormooni tase 24 protsenti võrra;
  • magneesiumi piisav tase organismi aitab vähendada vajadust pidevalt midagi näksida.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles