Kuidas küpsetada iga kord täiuslik pardifilee

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Janar Sääsk

Pardifilee on pakkumisel paljudes restoranides ja tavaliselt üldse mitte soodsa hinnaga. Aga mis oleks, kui suudaksid seda ise kodus teha nii, et liha lihtsalt sulab suus ja nahk on krõbedamast krõbedam? Kui see mõte sulle sümpaatne on siis loe edasi, sest toidublogija Kadri Raig annab kohe juhised, mille järgi toimetades on pardifileed põhimõtteliselt võimatu tuksi keerata.

Pardifilee on selles suhtes natuke kapriisne, et selle küpsusaste lihtsalt peab olema medium. Näiteks veisefilee on palju kokasõbralikum, sest kui see keskmisest tooremaks jääb, siis maitseb ikkagi hästi), aga pardile medium’ist toorem küpsusaste ei sobi ja üle küpsetades muutub see juba kuivaks, seega tuleb tabada täpselt õiget hetke. Pardifilee jaoks on palju erinevaid valmistusviise, enamasti pannakse pardifilee lõplikuks küpsemiseks veel ka ahju, aga mina olen enda jaoks välja töötanud sellise retsepti, mis ahjukuumust ei vaja.

Selle konkreetse filee küpsetamisel võtsin täpselt aega, kui palju ja mis kuumusega üht või teist poolt praadisin ja need on ka retseptis välja toodud. Küll aga oli minu filee sel korral hiigelsuur, ning küpseb seetõttu loomulikult kauem kui väiksem filee – arvesta seda kindlasti, kui seda toitu tegema hakkad!

Väga tähtis on see, et filee oleks enne küpsema hakkamist toatemperatuuril ning väga tähtis on asetada filee külmale pannile. Loogika on selles, et sulatad madalal kuumusel nahaaluse rasva, seejärel tõstad kuumust ning praed naha krõbedamaks. Siis praed kõrgemal kuumusel ära ka teise poole ja ääred, et liha ühtlaselt küpseks ning viimasena kuumutad veel kord nahka, et see kindlasti krõbe jääks. Krõbe pardinahk on lihtsalt nii hea!

Peaaegu kõige olulisem etapp on see, et fileel tuleb pärast küpsemist puhata lasta. Sellel ajal jagunevad lihamahlad ühtlaselt ning seda lahti lõigates ei jookse vedelik fileest välja. Kui oled küpsetamise etapil kõik õigesti teinud, aga ei lase lihal piisavalt rahuneda, siis põhimõtteliselt viskad oma töö ja vaeva lihtsalt minema, sest liha jookseb pärast lahti lõikamist kuivaks.

Ühest pardifileest jätkub koos lisanditega peatoiduks kahele ja salatil kasutades isegi kolmele inimesele.

Küpsetatud pardifilee.
Küpsetatud pardifilee. Foto: Kadri Raig

Krõbeda nahaga pardifilee

Portsjoneid: 2

Vaja läheb:

  • 1 suur pardifilee
  • Soola
  • Pipart
  • Tüümiani

Võta pardifilee juba tund aega enne söögi tegemist külmkapist välja, et see toatemperatuurile soojeneda jõuaks.

Tee pardi nahka hästi terava noaga üksteisest umbes 1 cm kaugusele risti-rästi lõiked, aga kindlasti ole ettevaatlik, et lõikaksid vaid nahka, mitte liha.

Maitsesta pipra ja soolaga.

Aseta pardifilee nahaga pool allpool külmale pannile ning kuumuta madalal kuumusel umbes 5 minutit. Minu pliidil on kolm kuumust, kasutasin number ühte (eesmärgiks on sulatada välja naha all asuv rasv).

Viska pannile rasva sisse ka paar oksakest tüümiani.

Seejärel keera kuumus keskmiseks ning prae veel umbes 5 minutit (eesmärgiks on nahk krõbedamaks muuta).

Nüüd keera kuumus kõrgeks ning keera filee pannil ümber ja prae seda umbes 4 minutit + mõlemal küljel veel 30 sekundit.

Seejärel keera filee taas nahaga panni poole ning prae veel kaks minutit (eesmärk on nahk eriti krõbedaks muuta).

Tõsta part pannilt restile või lõikelauale, kata fooliumiga ning lase vähemalt 10 minutit puhata (see on vajalik selleks, et mahlad liha sees ühtlaselt jaotuksid).

Viiluta part ning maitsesta lõikepinnad soolaga. Kui lihast puhkamise ajal mahlu välja tilkus, siis lisa need kastmele. Kui sa kastet teha ei soovi, siis kalla mahlad lihtsalt lahti lõigatud fileele.

* Küpsetusaeg sõltub loomulikult sellest, kui suur on pardifilee. Mul oli sel korral täielik hiigelfilee, mis kaalus 280 grammi, seega - kui sinu oma väiksem on, siis tõenäoliselt peab ka küpsetusaega vähendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles