Tõeline põhjus, miks me suudeldes silmad sulgeme

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Teismelisena rääkisid vanemad ja targemad tüdrukud, et selle järgi, kuidas poiss sind suudleb, saad sa öelda, kui väga sa talle meeldid. Kui ta sulgeb sind suudeldes silmad, siis sa meeldid talle tõeliselt, kui aga mitte, siis oled vaid meelelahutus. Tuleb välja, et sellel uskumusel on tõepõhi all.

Psühholoogid Sandra Murphy ja Polly Dalton korraldasid uuringu, millest võib järeldada, et põhjuseks on meie erinevaid aistingud, miks me suudeldes silmsidet pigem väldime. Nende uuring avaldati ajakirjas Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance ning nad kirjeldavad detailselt, miks on pea võimatu silmi lahti hoida – seda juhul, kui me tahame suudlust nautida.

Lihtsalt selgitades segaks meid silmade lahti hoidmine (nägemistaju) liialt, samal ajal, kui me tegelikult tahame keskenduda sellele mõnusalt liblikad-kõhus-tundele, mida lähedane inimene meis tekitab. Silmi lahti hoides pole see kogemus lihtsalt niivõrd personaalne ja sügav – selle asemel mõtleksime hoopis sellele, mida näeme.

Sellele järeldusele jõudsid uurijad, kui lasid katsealustel otsida teatud tähti, samal ajal, kui nende käte külge oli kinnitatud väike vibreeriv seadeldis. Selgus, et inimesed ei tajunud vibratsiooni nii hästi, kui tegelesid nägemismeele kaudu muu ülesande täitmisega.

«Need tulemused võivad selgitada, miks me sulgeme silmad, kui tahame keskenduda teise meele kasutamisele,» selgitab Dalton. «Visuaalse meele väljalülitamisega on meil rohkem vaimseid ressursse, et oma kogemuse teistele aspektidele keskenduda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles