Kümme nutikat rakendust, mis aitavad puudega inimesel paremini hakkama saada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Michael Osterrieder / PantherMedia / Scanpix

Homme on rahvusvaheline puuetega inimeste päev. Puudega inimese elu on täis teistsuguseid katsumusi, mida terve inimene ehk ei oska tähelegi panna. Et need, kes oma vaimse või füüsilise puude tõttu ei saa kõike teha tavapäraselt, siiski võimalikult hästi ja iseseisvalt hakkama saaksid, luuakse üha enam abistavaid tehnoloogiaid ja rakendusi, mis elu lihtsamaks muudaksid.

«Palju uusi võimalusi on tekkinud just tänu kiirele tahveltehnoloogia ja nutitelefonide arengule,» ütleb Samsung Eesti mobiilidivisioni juht Antti Aasma. Ta lisab, et need seadmed on suureks abiks nii kognitiivsete oskuste kui motoorsete oskuste arendamisel. «Keele ja kõne arengu puhul on tahvlitest sedavõrd palju abi, et neid kasutatakse üha enam ka puuetega laste õppetegevuses. Välja töötatud rakendused pakuvad lahendusi, olles abiks nii lastele, täiskasvanutele kui vanuritele.»

Täna on enamikesse nutitelefonidesse juba sisse ehitatud teksti kõneks muutmise võimalus, kuigi eesti keel valikust veel paraku puudub, on võimalik teenust kasutada teiste keelte baasil, näiteks inglise- või soomekeelsena.

Järgnevalt toob Antti Aasma välja mõned nutikad rakendused, mis abistavad puuetega inimesi nii Eestis kui mujal maailmas.

Eestlaste start-upi poolt välja töötatud rakendus MediKeep toimib nii Androidi kui iOSi operatsioonisüsteemidega tahvlites ja telefonides. See aitab meeles pidada tablettide võtmise aegu ja koguseid, ühtlasi aitab ravimi triipkoode telefoniga skännides ära öelda, milliseid ravimeid tohib ja milliseid ei tohiks koos võtta ning peab inimese personaalset tervisepäevikut. Rakendus on nii eesti kui inglise keeles.

Eestikeelseid rakendusi on üldiselt siiski veel vähe, kuigi mõningaid positiivseid näiteid on. Kuna kõige aktiivsemad äppide kasutajad Eestis on nägemispuudega inimesed, siis on neile mõeldud programmidesse täna ehk mõnevõrra rohkem ka panustatud. «Üks taoline toimiv ja kasulik on äpp on Androidile arendatud kõnesüntesaator Uudiste lugeja. See rakendus loeb kõnesüntesaatori abil ette rakendusse pidevalt lisanduvad päeva tähtsaimad uudised. Rakendus on loodud Eesti Keele Instituudi teadlaste poolt ning nende kõnesüntesaatori lahendust kasutatakse ka juba e-raamatute puhul,» ütleb Aasma.

Lisaks on saadaval ka eestlaste poolt välja töötatud ning eesti keele grammatikal põhinev Androidile mõeldud kõnetuvastusrakendus Kõnele. See võimaldab anda käsklusi eesti keeles ning seeläbi saata kirju, teostada otsinguid, teha märkmeid ja anda telefonile käske rääkimise abil.

Tap Tap on üks rakendustest, mis abistab nägemispuudega inimestel pildi järgi saada infot toote kohta. Eriti suureks abimeheks on taoline äpp toidupoes, kus riiulite vahel on tuhandeid kaupu. «See on rakendus, mis kirjeldab pildil olevat eset. Nii saab nägemispuudega inimene hea võimaluse iseseisvalt hakkama saada kas või oma tavapärase toidupoe külastusega,» selgitab Antti Aasma. Tap Tap pole kahjuks küll veel eesti keeles saadaval, kuid võõrkeelte oskajatele oskab kirjeldada pildil nähtut inglise keeles ja ka näiteks vene keeles.

Maailmast leiab erinevaid abirakendusi veel tuhandeid. Näiteks kui nutitelefonis vaikimisi olemas olev text-to-talk seadistus ei ole mõnel juhul piisav ning abi on vaja spetsiifilisemat teksti heliks või vastupidi, keerulise kõne tekstiks defineerimist, siis on Antti Aasma sõnul mitmeid rakendusi, mis asendavad ka kalleid kõneaparaate.

Taolised rakendused toetavad nii düslektikuid kui teisi kõneprobleemidega inimesi: vanureid, pimedaid, kurte ning kasutajaid, kellel on motoorikahäired. Rakenduste põhieesmärk on üks – aidata suhelda omavahel ning välismaailmaga. Näiteks on turul Samsungi poolt loodud Roger Voice või Androidi äpp Speech Assistant AAC. Kasutusel on juba ka rakendused, mis abistavad mittetäielikult välja hääldatud kõne korrektseks jutuks muutmisel. Samuti saab nende kaudu näidata juurde pildilist materjali, võimaldades öeldut täpsustada ning sedasi hõlpsalt suhelda perekonna ja välismaailmaga. Rakendused on täna paljudele peredele spetsiaalsete kõneaparaatidega võrreldes palju taskukohasemad, hinnavahe võib olla kuni 40 korda.

«Tehnoloogilise innovatsiooni peamine eesmärk on kõigi meie elude mugavamaks muutmine. Täpselt sellest põhimõttest lähtuvalt töötavad arendajad kõikjal maailmas välja ka neid rakendusi, mis aitavad tõsta puuetega inimeste elukvaliteeti,» lisab Aasma.

Proovi ka neid äppe:

  • HearYouNow on äpp, mis võimaldab kasutajal kõrvaklapid telefoniga ühendada ning reguleerida ümbritsevat müra, samuti saab uuesti mängida ette viimasel 30 sekundil toimunu.
  • Look at me aitab autismi põdevaid lapsi. Selle abil saab mänguliselt õppida emotsioone ning väljendama tundeid.
  • Be My Eyes aitab nägemisvaegusega inimesi, näiteks saab selle äpi abil lugeda, milline säilivusaeg on piimapakil kirjas.
  • i Get... Cooking aitab inimesi, kes hädas köögis toimetamisega. Lihtsaks on tehtud nii köögiseadmete kasutamine, kokkamine kui ka erinevate retseptide valmistamine.

Allikas: House With No Steps

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles