Naistearst: väljakutse on panna 30-40-aastased inimesed mõistma HIVi-ohtu

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Eile oli ülemaailmne aidsi vastu võitlemise päev. Aidsi vastu võitlemise päeva pressikonverentsil ütles naistearst Mairi Kaha, et naistearstid testivad patsiente HIV vastu peaaegu sama palju kui infektsionistid. Mairi Kaha sõnul on oluline, et epideemia peatamiseks oleks võimalikult palju testimisvõimalusi – et kõik leiaksid endale sobiva viisi. Eesti riigi jaoks on oluline saada testima praegused 30-40-aastased inimesed.

«Naistearstide juhendites on tegelikult sees, et alati tuleb testida patsiente ka HIV vastu,» ütles aidsi vastu võitlemise päeva pressikonverentsil Eesti Seksuaaltervise Liidu juhatuse liige ja seksuaaltervise kliiniku juhataja naistearst dr Mairi Kaha. «Näiteks testime me kõiki rasedaid kohe esimesel trimestril raseduse ajal. Ei ole minul vastuvõtul tekkinud olukorda, et keegi ei soovi HIV-testi teha!»

«Naistearstid teevad patsientidele HIV-teste päris palju. Testima peavad naistearstid ka näiteks patsiente, kes tulevad meie juurde seksuaalvägivalla ohvritena, samuti testitakse HIV suhtes haiglates neid, kes tulevad kirurgilisele protseduurile,» rääkis Mairi Kaha. «Kuna minu põhitöö on noortega, alla 24-aastaste inimestega, siis minu jaoks on oluline, et HIV esmajuhtude diagnoosimine alla 20-aastastel on langenud alla 20 protsenti. See tähendab, et noorte teadlikkuse tõstmisega oleme ära teinud päris tubli tööd. Riigil on suur ülesanne, kuidas jõuda 30-40-aastaste inimesteni, kuidas nad saada testima, et kindlaks teha nende HIV staatus, kuna viirus levib viimasel ajal rohkem just üle 30-aastaste heteroseksuaalsete inimeste seas.» 

Eesti apteekidesse ning veebipoodi tervisetestid.ee jõuab tänasest müügile kodus tehtav HIV kiirtest, mida soovitab ka Maailma Terviseorganisatsioon. Koduse HIV kiirtesti eesmärk on pakkuda inimestele privaatset ja anonüümset testimisvõimalust, mis annab 99,7 protsenti täpse tulemuse 15 minutiga. Eesti on neljas riik Euroopa Liidus lisaks Prantsusmaale, Inglismaale ja Belgiale, kus müüakse kodust HIV testi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles