Filmisoovitus: armunud poksija soojendab uues komöödias vaatajate südameid

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist
Kaader filmist Foto: Kuokkasen kuvaamo

Selle aasta mais muutis Soome noor režissöör Juho Kuosmanen filmiajalugu, kui ta võitis oma debüütfilmiga «Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus» Cannes’i filmifestivali teise põhisarja «Un Certain Regard» peaauhinna. Sellest hetkest alates on Juho Kuosmaneni karjäär olnud kiirel tõusuteel ja teda on juba nimetatud uueks Aki Kaurismäkiks.

See äärmiselt südamlik ja soe film poksimisest ning suurest armastusest on selle suve ja sügise jooksul rännanud mitmetel filmifestivalidel ning võlunud filmisõpru. Alates detsembrist soojendab film ka eestlaste südameid! Kino Sõpruse pidulikule esilinastusele 8. detsembril on saabumas külalisteks peanäitleja Jarkko Lahti ja stsenarist Mikko Myllylahti. Publikul on erakordne võimalus kohtuda filmitegijatega ja uurida, kuidas Olli armas lugu linale jõudis. Esilinastus on Soome 100 pidustuste üks avasündmusi Eestis ja filmi aitab linale tuua Soome Suursaatkond Eestis.

Tõsieluloole põhineva filmi tegevus paigutub nostalgilisse 1962. aasta suvesse. Väikelinnast Kokkolast pärit pagaril Olli Mäkil (Jarkko Lahti) on võimalus saada sulgkaalu poksis maailmameistriks. Rahulikust Soome kodukandist kuni Helsingi eredate tuledeni on kõik tema kuulsuseks ja eduks ette valmistatud – Ollil pole vaja teha midagi muud, kui kaalust alla võtta ja keskenduda. On ainult üks väike takistus – Olli on äsja Raijasse (Oona Airola) lootusetult armunud. Kuidas saab üks armunud mees poksis hakkama?

Parima operaatori Oscari ennustustel korduvalt mainitud JP Passi poolt 16mm mustvalgele filmile filmitud teos lausa hiilgab suve viimaseid sooje päevi ja pehmet valgust. Film toob vaatajateni vastupandamatult absurdseid hetki 60ndate väikeriigi tippsportlase elust naljakate reklaamvõtete ja kodukootud treeningmeetodite kaudu. See pulbitseb heast tujust ja rikkumatust stiilitajust, tuues vaatajale muheda naeratuse ja sooja tunde. Ajal, mil karjääri ebaõnnestumine on kõige suurem tabu, toob Juho Kuosmanen meieni filmi, kus ebaõnnestumisest saab ühe tavalise mehe kõige parem päev.

Juho Kuosmanen: Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus (Hymyilevä mies, Soome, Rootsi, Saksamaa 2016)

Pikkus 92 minutit

Keel: Soome / Subtiitrid: eesti ja vene

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles