Eestis soovitatakse last esimesed kuus kuud ainult rinnaga toita

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimastel aastatel on üha enam levinud soovitus last esimesed kuus kuud võimalusel ainult rinnaga toita, kuid lisaks esitatakse ka teisi seisukohti. Britid tulid hiljaaegu välja uuringuga, mis seab kuue kuu soovituse kahtluse alla. Mida uskuda?

Jaanuaris avaldatud uuringu järgi tuleks beebisid lisatoiduga harjutada juba enne 6-kuuseks saamist. Peamise argumendina toovad teadlased välja, et kui kuus kuud ainult rinnaga toita, kaasneb sellega suurem rauapuuduse ning allergiate oht.

Madalamat rauataset on arenguriikide imikutel tõepoolest täheldatud, ent allergiate kohta räägitakse enamasti täpselt vastupidist juttu. Olukorda ei tee lihtsamaks vanaemad oma soovitustega, kuna nad on harjunud teisiti.

Varane õige toitumine tagab tervise

Lastearst Reet Raukas kommenteeris, et kui lapsed on kasvanud-arenenud kiiresti ning neil jääb puudu ainult rinnapiimast saadavast energiast või kui ainult rinnapiimal olles ei õnnestu enam kaalust juurde võtta, siis on soovitatud alustada lisatoiduga juba neljanda ja kuuenda elukuu vahel, kuid mitte enne 17. elunädalat.

Seejuures ei tähenda lisatoiduga alustamine rinnapiima andmise lõpetamist, vaid sellega jätkamist paralleelselt eakohase lisatoidu pakkumisega.

«Üldjoontes on erinevad maailma toitumiseksperdid seisukohal, et inglased ei ole oma artiklis midagi uut üllitanud ning pigem võib nende seisukoht osutuda eksitavaks,» ütles ta. Varase õige toitumisega õnnestub mõnigi täiskasvanuea haigus ära hoida, lisas Raukas.

Esimesed kuus kuud ainult rinnapiim

Sama kinnitas ka Ida-Tallinna Keskhaigla emadusnõuandla loomuliku sünnituse keskuse juht Annely Kärema. Ta pööras tähelepanu sellele, et palju sõltub sellest, kus me elame, ja seda mistahes soovituse puhul.

Eestis on tema sõnul vajalikud toiduained olemas, ema saab kõik vajalikud ained kätte ja nii ka laps. «Meie siin ikkagi soovitame, et kuus kuud võib laps olla ainult rinnapiima toidul,» ütles ta.

Valmistoidu purkidel on varaseimaks soovituslikuks eaks märgitud neli kuni kuus kuud, kuid see tähendab Kärema sõnul eelkõige seda, et lisatoitu võib küll hakata andma neljandast elukuust, ent soovituslik oleks seda siiski hiljem teha.

«Mida rohkem hakkate kõrvale [toitu] andma, seda vähem laps hakkab rinnatoitu sööma. Kui ei ole mingit vajadust, siis ei ole vaja lapsele lisatoitu anda,» selgitas ta.

Varane lisatoit viib rinnast piima

Kui laps võtab kaalus kenasti juurde ja emal ei ole rinnapiimaga probleeme ega ole muid näidustusi, ei peaks lisatoidu andmisega kiirustama. Liiga varane lisatoidu pakkumine toob Kärema sõnul kaasa suletud ringi, kus rinnapiima hakkab järjest vähemaks jääma, eriti kui lisatoitu anda lutist, mille abil laps saab toidu väiksema vaevaga kätte.

«Siis laps ei taha imeda ja kui ta võtab vähem rinda, siis tulebki vähem piima, sest keegi ei ime,» rääkis ta. Ja vastupidi, kui laps ei saa enam rinnapiimast kõhtu täis, tuleb talle anda lisatoitu ning piima jääb veelgi vähemaks.

Samasuguseks ohuks võib olla tublide emade isevalmistatud maitsvad püreed, mis võivad beebile väga maitsema hakata. Näiteks porgandipüree võib rinnapiimaga võrreldes lapsele märksa isuäratavam tunduda.

Rinnapiim teeb beebi organismi tugevamaks

«Mida kauem laps rinnapiima saab, seda tugevamaks tema organism läheb,» sõnastas Kärema olulisima põhjuse, miks lapsele pikalt rinda anda. Kartus, et laps ei harju uute maitsete ja toitudega, on tema sõnul põhjendamatu. Vastupidi, organism on siis veelgi tugevam ja oht allergiateks väiksem.

«Aga kui tundub, et laps ei saa oma kõhtu täis, et õhtuti, näiteks, viiendal elukuul hakkab «pahandama», siis on teine asi. Siis tuleb õhtul natuke anda juurde, arstiga eelnevalt konsulteerides,» märkis Annely Kärema.

Kui lisatoidu andmise aeg käes, siis tuleks Kärema sõnul eelistada tahket toitu, putrusid-püreesid, millele rinnapiima peale anda, ja nii aastani välja. «Eestis on olukord õnneks väga hea. Meil ei ole väga muret sellega. Meil inimesed päris hästi toidavad rinnaga ja seda peetakse normaalseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles