Kuidas hoiduda püsimeigi katastroofidest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püsimeik.
Püsimeik. Foto: Allexxandar / Alamy / Vida Press

Aina enam naisi kannab püsimeiki ja paljud kaaluvad selle tegemist. Püsimeik on suurepärane asi, kui see on kaunilt tehtud ja tõeliselt professionaalsel püsimeigil on võime naise nägu kaunimaks transformeerida. Püsimeigi puhul tuleb paraku siiski meeles pidada, et valides vale tegija võib püsimeigiga ka näo ära rikkuda. 

Kuidas olla võimalikult kindel, et valite enda jaoks meistri, kes teeb teile tõeliselt kaunistava püsimeigi? Õigete otsuste ja valikute tegemiseks on vajalik informeeritus.  Selleks, et teha püsimeigi protseduur arusaadavamaks, valik lihtsamaks ja riskid väiksemaks, räägin püsimeigi protseduuri põhjalikult läbi –mida enne püsimeigi tegemist teadma peaks, mida peaks püsimeigi protseduur sisaldama, mida protseduuril silmas pidada ja millisel puhul tasuks ettevaatlik olla.  Püsimeigi puhul on oluline teada, et professionaalne teenus koosneb väga mitmetest komponentidest.

1. PÜSIMEIGI MEISTRI VALIK

Püsimeigi tegemiseks kohta valides tuleks teha korralik eeltöö. See ei ole lihtne kosmeetiline protseduur, püsimeik jääb näkku aastateks. Pigem võrdleksin seda iluoperatsiooni või ilusüstidega, sest efekt on ju naise näole sarnane. Püsimeigi meistrit valides tuleks lähtuda eelkõige sellest, millised näevad välja meistri tööd ning kus, millal ja millise meistri juures on ta õppinud. Kui tööde portfoolio koosneb paarist pildist, pole see kindlasti piisav tõend tema oskustest. Samuti ei soovita ma lähtuda ainult tuttavate soovitusest. Paraku olen tihti minu juurde abi küsima tulnute pealt näinud, kuidas nii on saadud püsimeik, millega üldse rahul ei olda. Kindlasti peab oma silmaga meistri töid nägema ja need tööd peavad tõeliselt meeldima. Nagu igal kunstnikul, on ka igal püsimeigi meistril oma käekiri – anne, oskused, kogemused, stiil, käekiri, maitse. Iga meister näeb ja joonistab kulmusid, huuli ja silmalainerit pisut erinevalt.

Mõned meistrid on näiteks tugeva õhtumeigi stiili armastajad, teised on võimalikult loomulikuna paistva püsimeigi hindajad.  Võite leida väga loomulikuna näivate pehmete vormide loojaid ja ka teravamate ja nurgelisemate vormide austajaid.  Mõned meistrid valdavad vaid lihtsat vana kooli täitmisefektiga püsimeiki ja teised valdavad väga edasijõudnud mitme värviga tehtavaid hajutustehnikaid ja karvatehnikat.  Väga palju sõltub meistri koolitustest, oskustest, andest ja ka kogemusest. Oluline on meeles pidada, et tõeliselt professionaalsed meistrid on investeerinud väga palju oma koolitustesse ja töövahenditesse ja seetõttu ei ole olemas odavat ja väga kaunist püsimeiki.

Üldine suund püsimeigi puhul on võimalikult loomulikuna näiva püsimeigi suunas.  Viimase aja püsimeigi tehnikate, pigmentide ja aparaatide areng võimaldab tõepoolest saavutada väga loomulikuna näivat püsimeiki.  Paraku teevad väga paljud püsimeigi pakkujad endiselt nö vana kooli püsimeiki, kus kõike tehti vaid ühe värviga ja robustselt. Kindlasti tuleks uurida, millised on püsimeigi meistri koolitused ja millal need on toimunud. 7 aastat tagasi saadud koolitusel õpetati kindlasti hoopis teisi tehnikaid, kui tänasel päeval on võimalik omandada. Samas on püsimeigi puhul ülitähtis, kus on koolitus saadud ehk kui võimeka meistri juures on õpitud. Tegija valik on püsimeigi õnnestumiseks kahtlemata kõige olulisem otsus.

2. KLIENDITEENINDUS JA USALDUS

Klienditeenindus on muidugi oluline iga teenuse puhul, aga püsimeigi puhul on see üsna hädavajalik, et saate küsimuste või probleemide puhul meistriga ühendust ja temalt ka ammendavad vastused. Püsimeigi tegemiseks peab meistrit tõeliselt usaldama, kuna tulemus jätab jälje teie näkku aastateks.  Kui teil ei ole võimalik meistriga enne püsimeigi tegemist kohtuda ega telefoni või e-maili teel suhelda, on väga raske teada, kas teil tekib meistri suhtes usaldus ja kas saate teineteisest aru. Püsimeigi puhul on oluline, et meister selgitab teile kõike ammendavalt ja et tal on teie jaoks piisavalt aega.

3. PÜSIMEIGI TULEMUS SÕLTUVALT INIMESE NAHAST

Püsimeiki tegema minnes peab teadma, et sel puhul on püsimeigi meistri kanvas nahk. Nahk on elav organ ja me kõik oleme pisut erinevad. Püsimeigi tulemus sõltub väga palju konkreetsest nahast ja inimese organismi seisundist. Mida probleemsem, poorsem ja kortsulisem on nahk, seda keerulisem on ka tõeliselt imekaunist tulemust saavutada. Näiteks õhukeses, siledas, noore inimese nahas jääb professionaalselt tehtud püsimeik üsna garanteeritult suurepärane. Pannes sinna kõrvale poorse, kortsulise, lõtvunud, vanema inimese naha, tõelise akneprobleemiga rasuse, poorse ja punetava naha või kuperroosse väga punetava naha, on tulemus kindlasti veidi erinev. Kindlasti ei tähenda see, et sellise nahaga ei ole võimalik püsimeigiga head tulemust saada, aga päris kindlasti näeb erinevas nahas püsimeik ka pisut erinev välja. Erinevad nahad nõuavad ka erinevat lähenemist. Head meistrid mõistavad naha eripärasid ja oskavad soovitada konkreetsele nahale sobivaid tehnikaid ja värve, et saada võimalikult kaunis ja pikalt kestev tulemus. Näiteks ei ole rasuses, suurepoorilises ja paksemas nahas mõistlik teha kulmudele karvatehnikas püsimeiki, sest paranedes muutub see suure tõenäosusega ähmaseks ja sellises tehnikas tehtud püsimeik kulub taolises nahas kindlasti liiga kiiresti maha. Seega, minnes püsimeigi protseduurile tuleks kindlasti meistriga põhjalikult läbi arutada, millist lõpptulemust soovitakse saada (näiteks kui naturaalset või make up look’i soovitakse, kui hele-tume  ja läbikumav-satureeritud peaks püsimeik olema) ja läbi selle peaks professionaalne meister oskama soovitada kõige sobivamat püsimeigi tehnikat just sellele nahale. Immuunsüsteemi üliaktiivsus, haigused või ravimite võtmine mõjutab samuti püsimeigi nahka püsimajäämist ja tulemust palju. Teatud haiguste puhul on püsimeik ka täiesti vastunäidustatud.

4. VÄRVIPIGMENDID

Oluline tööriist, millega püsimeigi meister kaunist püsimeiki loob, on püsimeigi värvipigmendid. Paljud naised on teadlikud, et nii mõnelgi tuttaval on püsimeik ebasobiva värvitooni võtnud. Näiteks muutuvad kulmud oranžikaks, roheliseks, siniseks või halliks. Olgu kohe öeldud, et kvaliteetsed, sertifitseeritud püsimeigi pruunid pigmendid ei muutu kulmudel roheliseks või siniseks, sest sellist värvikomponenti ei ole pruunis värvis (pruun püsimeigi värv koosneb kollasest, punasest ja mustast värvist). Sel puhul on kasutatud odavamaid tätoveeringu pigmente.  Kui kulmud on juba mõne kuuga peale tegemist võtnud oranžika või hallika, hallikas-sinaka tooni, on tegemist kehva kvaliteediga või valesti valitud pigmentidega antud nahale, või on mindud nahas liiga sügavale (just sinaka alatooni puhul). Igal nahal on oma alatoon ja püsimeigi värvipigment peaks valitama ja sageli ka kokku segatama vastavalt antud naha alatoonile (värvipigment hakkab nahas reageerima naha alatooniga ja sellest moodustub lõplik värvitoon). Täpse naha alatooni määratlemine ja sellest lähtuvalt õige värvipigmendi valimine konkreetsele nahale võib vahest olla keerukas ka kõige kogenenumale tegijale, väikese kogemusega püsimeigi tegijatele on see sageli väga raske ülesanne. Värviteooria tundmine ja pigmentide segamise oskus on püsimeigi puhul äärmiselt oluline ja sel puhul on kogemus tähtis. Püsimeigi pigmentide kvaliteedist sõltub samuti väga palju, milline saab olema lõpptulemus.

Püsimeigi protseduurile minnes on oluline, et enne tegelikku püsimeigi tegemist toimub kliendiga põhjalik arutelu nii värvitooni kui värvi tumedusastme kohta. Meister peaks kliendi nahal valitud värvitooni ka näitama.

5. PÜSIMEIGI TEHNIKA VALIK

Tehnika valikust sõltub, milline tulemus saavutatakse. Kulmude puhul on kaks põhisuunda – hajutustehnika ja karvatehnika. Karvatehnikaga saavutatakse pigem õrnem ja naturaalsem tulemus. Samas oleneb see kahtlemata tegija oskustest. Kõverad ja siksakilised püsimeigiga joonistatud karvad või paksud sirged triibud ei meenuta kindlasti mitte loomulikku kulmukarva, nii et õige tegija valikust sõltub, kas saate loomulikku kulmukarva imiteerivad kulmud või ebaloomulikud võõrkehad oma silmade kohale. 

Hajutustehnikaga on võimalik saavutada meigitud kulmude efekt – seda kas väga õrnast puuderefektist kuni tugevama meigi look’ini. Hajutustehnika puhul on samuti tegija oskused määravad, kas saate teravad ja ühe värviga ühtlaselt täidetud üsna ebaloomulikud kulmud või pehmete servadega ja toon-toonis heledast tumedamaks üleminekutega loomulikku kulmu imiteerivad kulmud.

Milline tehnika on parim lahendus just Sinu nahale, sõltub nii sellest, millist tulemust soovitakse, kui ka konkreetsest nahast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles