Kokkupuude taimekaitsevahenditega võib pikendada rasestumisele kuluvat aega

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Naised, kes puutuvad oma töös kokku ftalaatide ja taimekaitsevahenditega, võtab ajakirjas Occupational and Environmental Medicine ilmunud uuringu järgi rasestumine teistest enam aega ning samuti võib nende lastel olla madalam sünnikaal.
 

Teadlased analüüsisid 6 000 naise andmeid, kelle keskmine vanus oli 30 eluaastat ja kes ootasid last ajavahemikus 2002-2006, vahendab teadus.err.ee.

Rasestumise tõenäosust ja beebi sünnikaalu mõjutavad paljud teadaolevad riskitegurid (ema vanus, haridustase, etniline kuuluvus, suitsetamine ja alkoholi tarbimine).

Antud töös näitasid teadlased, et naise tööalane kokkupuude taimekaitsevahendite ja ftalaatidega (kemikaalid, mida kasutatakse plastmasside painduvamaks muutmisel) suurendab enam kui kaks korda tõenäosust, et rasestumiseks kulub üle poole aasta ning sündivate beebide kaal jääb keskmisest madalamaks.

Hiljuti selgus ka Londoni ülikooli uuringust, et taimekaitsevahendid võivad ohustada meeste viljakust. Nimelt testisid britid 37 levinud taimekaitsevahendit ja 30 neist avaldasid mõju meessuguhormoonidele. 14 kemikaali puhul oli sarnaseid andmeid ka varasemast, 16 puhul olid tulemused aga uudiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles