Kümme nippi, et olla tööl õnnelikum ja tervem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled enda tööga rahulolematu? Tegelikult ei tee meid õnnetuks töö ise, vaid see, kuidas seal toime tuleme.
 

Autorid Brant Secunda ja Mark Allen väidavad, et põhjusteks, miks vihkame seda, mida teeme, on igavus, perfektsionism, ärevus ja kannatamatus, kirjutas Businessnewsdaily.com. Mehed pakuvad enda uues raamatus välja nippe, et töö veidi vähem stressi tekitaks.

Tõuse kontoritoolilt püsti

Tore, kui sul on uus ergonoomiline tool. Kui sellel aga terve päeva istuda, siis langeb rasvu põletava ensüümi – lipoproteiini lipaas – hulk kehas tervelt 94 protsenti. Et see ensüüm püsiks aktiivsena ja põletaks rasvu, siis piisab, kui pool tundi päev püsti seistes lugeda, telefoniga rääkida või töökaaslasega konsulteerida.

Kordamise jõud

Kui oled tüdinud tööl samade tegevuste kordamisest, siis kasuta järgmist nippi, mis aitab ka tippsportlastel iga päev neli tundi järjest treenida: naudi kordamist. Vaata päevast-päeva samade ülesannete täitmist kui vahendit, millega enda majanduslikud ja tööalased eesmärgid saavutada.

Vabane kannatamatusest ja ärritumisest

Kui oled kannatamatu ülesande puhul, mis liiga kaua aega võtab või ärritunud tehnika tõrkumise tõttu, saad töömeeleolu taastada lihtsa nipiga. Selle asemel, et mõelda, kuidas käesoleva tegevusega lõpule jõuda, sea see enda esimeseks prioriteediks.

Üksluisuse ennetamiseks muuda rutiini

Töötajad saavad enda vaimu treenida rutiini muutes. Kui töötad 9-st 5-ni, siis proovi 8-st 4-ni tööd teha. Kui kontrollid hommikul esimese asjana alati meili, tee päeva alguses midagi muud. Sea töökohal asjad ümber või proovi meili teel kirjutamise asemel helistamist.

Lõpeta töö edasilükkamine viieks minutiks

Kas lükkad suuri projekte ja ülesandeid järjest edasi, mida lähemale jõuab tähtaeg ning siis muretsed nende pärast öösiti? Proovi töösse kõigest viieks minutiks süveneda. Kui korra alustad, võid leida, et see polegi nii raske. Kui sa ka üle viie minuti sellega ei tegele, siis on ülesannet kergem lõpetada, kui oled päevas niigi palju sellega töötanud.

Võta rahulikult, et rohkem jõuda

Spetsialistid teavad, et treenimine on mõõdukal tempol tervisele kasulikum kui kogu jõust pingutades. Antud põhimõtet võib ka tööl järgida. Kui võtad teadlikult hoogu maha, leiad läbimõtlemiseks aega ja teed ühe asja lõpuni enne, kui teise ette võtad – ehk isegi ignoreerid ajutiselt kõnesid ja meile -, kasvab nii sinu produktiivsus kui õnn.

Kustuta nälg ja janu

Ära loobu hommikusöögist. Söö väike ja tervislik vahepala iga paari tunni järel. Vali näiteks puuviljad, jogurt, mandlid, porgandid ning väldi võileibu, šokolaadi ja suppi. Hoia laual liitrist veepudelit ja joo seda lonkshaaval terve päeva jooksul. Peaksid energiatasemes kohe erinevust märkama – eriti pärastlõunal, kui tavaliselt magusa ja kohvi isu tekib.

Kergenda südant

See tähendab loobumist negatiivsetest mõtetest, mis südame raskeks teevad. Järgmine kord, kui mõni rusuv mõte pähe tuleb, sõnasta see endale positiivsena ümber. Kui leiad, et miski on liiga raske, siis ütle endale hoopis: «Ma suudan sellega hakkama saada.» Või kui pead midagi aja raiskamiseks, siis mõtle: «Mida saaksin praegu õppida?»

Keskendu praegusele hetkele

Oled perfektsionist? Kas kritiseerid end, kuna ei täida ülesandeid nii meisterlikult, kui enda hinnangul peaksid? Proovi järgnevat: küsi endalt, kas annad endast praegu parima, arvestades kõike, mis su elus toimub. Täiuslikkusele keskendumise asemel sea eesmärgiks praegu endast parima andmine, isegi kui tead, et mõni teine päev võid veelgi edukam olla.

Tee sissemakseid

Vaata enda füüsilist ja vaimset tervist kui pangakontot, millega alati tegelema pead. Tervis käib õnnega käsikäes – nii tööl kui eraelus. Iga päev, mil oled istuv, sööd ebatervislikult või mõtled negatiivselt, tähendab tagasilangust. Iga päev, mil sööd tervislikult, magad end välja, jood piisavalt vedelikku, treenid ja oled optimistlik, läheb sissemakseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles