Marianne Mikko: Euroopa Nõukogu jätkab vääramatult inimõiguste ja naiste kaitsmist

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko
Marianne Mikko Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Täna kogunes Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Alaline Komitee Nikosias, sest algas Küprose eesistumine Euroopa Nõukogus. Oma avakõnes tänas Küprose parlamendi esimees Demetris Syllouris Eestit eduka eesistumise ja hea koostöö eest. Eesti oli Euroopa Nõukogu eesistujariik tänavu maist kuni novembrini.

ENPA Eesti delegatsiooni juht Marianne Mikko tundis heameelt, et eesistumise ajal sai Eestil ratifitseeritud lapsi seksuaalse ärakasutamise ja kuritarvitamise eest kaitsev Lanzarote konventsioon. «On sümboolne, et koguneme täna rahvusvahelisel naistevastase vägivalla päeval, sest sooline võrdõiguslikkus oli üks Eesti eesistumise prioriteete. Naistevastase vägivalla vastu võitlemise kontekstis on Eestil kavas kiiremas korras ratifitseerida ka Istanbuli konventsioon,» ütles Mikko.

Mikko sõnul oli Eesti eesistumise ajal Euroopas keeruline välis- ja julgeolekupoliitiline olukord, mis omakorda tähendas, et Eesti pidi Euroopa nimel kiiresti reageerima nii sündmustele Türgis kui ka jätkuvale kriisile Ukrainas.

Küprose eesistumise prioriteetideks järgneval poolaastal on õigused ja vabadused kõigile inimestele ilma diskrimineerimiseta, demokraatlik kodakondsus ning õigusriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles