Tavalised omadused, mis ühendavad üliintelligentseid inimesi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Portaalis Quora on üle saja inimese vastanud küsimusele «Mis on üliintelligentsete inimeste tavalised omadused?». Kuna vastajate näol on tegu tavaliste inimestega, valis Business Insider välja kõige huvitavamad vastused ja vaatas, mida ütlevad selliste arvamuste kohta teadusuuringud.

Nad on ülimalt kohanemisvõimelised

Paljud vastajad avaldasid arvamust, et intelligentsed inimesed on paindlikud ja saavad edukalt hakkama erinevates olukordades. 

Tõepoolest, uuemad psühholoogilised uuringud toetavad seda ideed. Intelligentne inimene kohandab oma käitumist vastavalt sellele, kuidas teised tema ümber käituvad, et uues keskkonnas tõhusamalt hakkama saada.

Nad saavad aru, kui vähe nad tegelikult teavad

Tarkadel inimestel pole probleemi tõdeda, et on valdkondi, mida nad hästi ei jaga. 

Seda arusaama kinnitab Justin Krugeri ja David Dunningi uurimus, millega leiti, et mida vähemintelligentne inimene on, seda rohkem hindab ta oma vaimseid võimeid üle. 

Nad on väga uudishimulikud

Üks vastajatest sõnas, et intelligentsed inimesed tunnevad huvi selle vastu, mida teised peavad iseenesestmõistetavaks. 

2016. aastal avaldati uuring, milles leiti seos lapsepõlveaegse intelligentsuse ja kogemustele avatuse vahel, mis täiskasvanueas hõlmab intellektuaalset uudishimu. Täpsemalt jälgisid teadlased 50 aasta jooksul tuhandeid Ühendkuningriikidest pärit inimesi ja leidsid, et need, kel 11-aastaselt oli kõrge IQ, olid uutele kogemustele vastuvõtlikumad ka 50-aastaselt.

Nad on avatud mõttemaailmaga

Targad inimesed ei pelga uusi ideid ja võimalusi. Nad on valmis teisi arvamusi ära kuulama ja arvesse võtma.

Psühholoogid ütlevad, et avatud inimesed, kes arvestavad ka alternatiivseid vaatekohti ja kaaluvad erinevaid tõendeid, saavad enamasti intelligentsustestides ja koolieksamitel paremaid tulemusi. Samas aga on nad väga ettevaatlikud selle suhtes, milliseid arvamusi ja tõekspidamisi ainuõigeks peavad. 

Neile meeldib olla omapäi

Üks vastajatest märkis ära, et intelligentsed inimesed on pigem individualistlikud ja hoiavad omaette.

Huvitaval kombel on värkemad uuringud tõesti näidanud, et targad inimesed saavad sõpradega suhtlemisest vähem naudingut. 

Neil on tugev enesekontroll

Quora vastajad usuvad, et targad inimesed suudavad oma impulssidest paremini üle olla, sest tänu planeerimisoskusele on nad sihikindlad ja enne mingi strateegia valimist mõtlevad rohkem  tagajärgedele. 

Teadlased on tõesti leidnud seose enesekontrolli ja intelligentsuse vahel. Näiteks tõestati seda 2009. aastal tehtud uuringuga, kus katsealustel oli valida, kas võtta väike preemia kohe välja või oodata suuremat väljamakset mõni päev hiljem. Tulemused näitasid, et need, kes olid nõus ootama, said ka IQ-testis paremaid tulemusi. 

Nad on vaimukad

Targad inimesed oskavad enamasti hästi nalja teha. 

Ka teadlased on seda meelt, et intelligentsetel inimestel on hea huumorisoon. Seda on kinnitanud näiteks üks uuring, milles seostati koomiksiautorite naljade edu verbaalse intelligentsusega. Ühes teises uuringus leiti, et professionaalsetel humoristidel on keskmisest kõrgem verbaalne intelligentsus. 

Nad on empaatilised

Üks Quora kasutajatest märkis, et targad inimesed oskavad panna end teiste kingadesse ja mõistavad seda, mida teised tunnevad.

On psühholooge, kes on veendunud, et empaatia on emotsionaalse intelligentsuse peamine ja lahutamatu osa. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed on enamasti teistest väga huvitatud ja tahavad teada, mida nad mõtlevad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles