Toitumishäiretega naised joonistavad endast nihkes pildi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unepuuduses ei tasu söögi järele haarata.
Unepuuduses ei tasu söögi järele haarata. Foto: SCANPIX

Buliimia või anoreksia käes kannatavad naised joonistavad endast täiesti teistsuguse pildi kui normaalkaalus naised, kellel ei ole toitumishäireid.
 

Sellisele järeldusele jõuti kolme Iisraeli teadusasutuse – Haifa Ülikooli, Soroka Ülikooli meditsiinikeskuse ja Achva Akadeemilise Kolledži – värskes ühisuurimuses, mis on avaldatud ajakirjas The Arts in Psychotherapy, vahendab kliinik.ee.

«Selle uurimuse tulemused näitavad, et selliste söömishäirete nagu buliimia ja anoreksia käes kannatavate või nende poole kalduvate naiste puhul piisab diagnoosi panemiseks lihtsast ja diskreetsest harjutusest – tuleb paluda neil end joonistada,» selgitas professor Rachel Lev-Wiesel, Haifa Ülikooli loova kunstiteraapia osakonna juhataja.

Uurimuses, mille viis läbi professor Lev-Wiesel koos dr Jonathan Guezi, Shimrit Valetsky, dr Diego Kruszewski Sztuli ja dr Bat-Sheva Peneriga, analüüsiti andmeid 76 naise kohta. Neist 36 naisel oli diagnoositud anoreksia või buliimia.

Ülejäänud 40 naisel ei esinenud söömishäireid ning pooled neist olid normaalkaalus ja pooled ülekaalulised. Kõik osalejad täitsid kaks ühesugust toitumisalast küsimustikku söömishäirete diagnoosimiseks ja joonistasid seejärel endast pildi, vahendab Science Daily.

Joonistuste analüüsimisel ilmnesid söömishäiretega ja söömishäireteta naiste vahel neli selget erinevust.
• Kael: anorektikud ja buliimikud kaldusid kaela suuremana või peast lahusolevana kujutama või siis ei joonistanud üldse kaela.
• Suu: anoreksia ja buliimia käes kannatavad naised rõhutasid oma joonistustes suud.
• Reied: toitumishäiretega naised joonistasid reisi suurematena kui ülejäänud uurimuses osalenud naised.
• Jalalabad: toitumishäiretega naised kaldusid end joonistama ilma jalalabadeta või kujutasid neid ülejäänud kehast eraldi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles