Uuri, kuidas võileiva pealt kaloreid kokku hoida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torta Festival Mehhikos.
Torta Festival Mehhikos. Foto: Marco Ugarte/AP/Scanpix

Võileib on üks kõige lihtsamaid ja levinumaid toitusid, mida süüakse kas hommikusöögiks või maitsvaks vahepalaks. Kahjuks saab see söök viimasel ajal teenimatult palju kriitikat, sest enamasti on võileib suur kaloripomm ja kaalulangetajatele seda ei soovitata.

Hello Healthy õpetab, kuidas valida võileiva jaoks komponente, millega saab kalorite pealt kõvasti kokku hoida. Kui esialgu tundub, et vahe pole väga suur, siis iga koostisosa kaloreid kokku liites on tulemus juba hoopis midagi muud. Võiks isegi öelda, et tervislik!

1. Vaheta sai välja

Kukkel on võileiva kõige suurem energiaallikas, sest sisaldab palju süsivesikuid, B-vitamiine ja kiudaineid. Kui valid õige toote, aitab see stabiliseerida veresuhkrutaset, mõjub hästi seedimisele ja taltsutab söögiisu. 

Kõige lihtsam on vahetada tavaline valge sai välja täistera-pagaritoote vastu. Proovida tasub ka täisteratortillat või pita-leiba. Kui soovid piire veelgi rohkem nihutada, asenda sai suure rohelise salatilehega. Köögivilja-wrap on geniaalne lahendus neile, kes ei suuda süüa oma päevase kalorinormi piires ja kipuvad üle sööma - nii saab nautida häid maitseid ja süüa rohkem salatit.

Singi-juustu võileib rohelise määrdega. /AP/Scanpix
Singi-juustu võileib rohelise määrdega. /AP/Scanpix Foto: RICHARD DREW/AP

2. Vali lahjem liha

Kui võileivas on palju valke sisaldavad lihatoodet, täidab see paremini kõhtu ja rahuldab isu, et püsiksid järgmise toidukorrani paremini vastu. Eelista jahuse ja rasvase vorsti asemel lahjat liha, näiteks linnulihafileed või - sinki. Liha asemel võid võileiva vahele panna ka keedumuna, oakotleti või lahjema juustu (nt Šveitsi juustu, Provolone juustu, mozzarellat).

3. Lisa kiudainerikkad köögivilju

Tavaliselt pannakse võileiva või burgeri vahele kas viiluke tomatit või salatileht, kuid see ei suuda oluliselt mõjutada inimese päevast kiudainevajadust. Tee oma võileib veelgi maitsvamaks ja mitmekülgsemaks ning lisa sellele madala kalorisisaldusega köögivilju, mis sisaldavad palju vitamiine, mineraale ja fütokemikaale. Head valikud on näiteks: spinat, seened, kurk, paprika ja sibul. 

4. Vali nutikam määre

Selleks, et võileib täidaks oma eesmärki ja oleks eriti maitsev, vajab see midagi lisaks, mis kõik maitsed ühendab ja esile toob. Selleks ei sobi hästi ketšup või grill-kaste, milles on väga palju suhkrut ja soola. Eelista vähetöödeldud ja väheste lisaainetega toitu nagu näiteks lahja majonees, guacamole või hummus. 

Võimalusi võileiva valmistamiseks on lõputult. Ole loominguline ja proovi erinevaid maitseid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles