Nagu salat riisipaberis - värsked kevadrullid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Värsket salatit ei pea tingimata noa ja kahvliga taldrikult sööma, vaid saab ka põnevamalt. Üks variant, kuidas ka muidu mitte kõige suuremad salatisõbrad värsket sööma meelitada, on see riisipaberi sisse rulli keerata. Seda toitu sobib süüa iseseisva lõunasöögiga, pakkuda eeltoiduna aasiapärasel õhtusöögil või lihtsalt niisama suupistena.

Värsked kevadrulle seostatakse kõige tihedamini Vietnami köögiga, kuid neid tehakse näiteks ka Tais, kirjutab kahvliga.ee toidublogi autor Kadri Raig.

Riisipaberi sisse saab panna põhimõtteliselt mida iganes alustades peenikesteks kangideks lõigatud juurviljadest, ürtidest ja erinevatest salatilehtedest kuni omleti, mereandide ja erinevate lihadeni. Isegi magusat kraami saab riisipaberi sisse keerata – näiteks maasikas, banaan, münt ja šokolaadikreem tunduvad ahvatlevad.

Enda tänaseks lõunasöögiks keerasin rulli kurki, porgandit, avokaadot, erinevaid salatilehti-ürte, natuke aasiapärast omletti ja mõned krevetid. Maitses hästi!

Foto: Kadri Raig

Värsked kevadrullid

kahele

Rullid

  • 8 lehte riisipaberit
  • 0,5 avokaadot
  • 2 väikest kurki
  • 1 väiksem porgand
  • 0,5 paprikat
  • Meelepäraseid salatilehti
  • Meelepäraseid ürte (koriander, basiilik, münt)
  • Rohelist sibulat
  • 8 suuremat toorest krevetti

Omlett

  • 2 muna
  • 1 tl austrikastet
  • 1 tl sojakastet
  • Praadimiseks õli

Kaste

  • 3 spl kalakastet
  • 1 spl laimimahla
  • 0,5 tl suhkrut
  • Pisut hakitud punast tšillit ja rohelist sibulat

Rullid

Alusta ettevalmistamist sellest, et paned panni tulele, lööd munad koos kastmetega kergelt vahule ning küpsetad kõrgel kuumusel üsna rohke õli sees kiiresti läbi. Seejärel prae samal pannil ka krevetid.

Tükelda aedviljad peenikesteks ribadeks, avokaadost lõika umbes 1x1 cm kangid.

Rullide tegemiseks pane sügavamale taldrikule või muusse anumasse leiget vett, mille sees riisipaberid pehmeks leotada. Aseta korraga üks leht vette ning kui see pehmenenud on, siis tõsta lõikelauale. Aseta selle keskele täidised (üleval on ka üks pilt, kuidas umbes täidis asetsema peaks) ning keera rull kokku nii, et kõigepealt tõstad alumise osa täidise peale, siis sulged rulli mõlemad otsad tõstes täidiseta osa rulli keskele kokku ning seejärel rullid üles kokku. Esimesed paar tükki võivad keerulised tunduda, aga vilumus tekib üsna ruttu.

Rulli kõik ülejäänud rullid samamoodi kokku.

Kaste

Sega kõik komponendid omavahel ning maitse, kas on veel tarvis laimi või suhkrut lisada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles