Kolm põhjust, miks andestamine on sulle kasulik

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Viha endaga kaasas kandmine pole tervislik, seda teame me kõik.  Palju raskem on aga kriitilistel hetkedel oma haiget saanud egost lahti lasta ning tõeliselt andestada.

Psychology Today nimetab kolm põhjust, kuidas andeks andmine on sulle kasulik. Tuleb välja, et isegi andestamisele mõtlemine on näidanud erinevate uuringute käigus juba mõjuvat positiivselt sinu närvisüsteemile ja südame-veresoonkonnale.

1. Sa elad kauem. Uuringud on tõestanud, et andestavad inimesed elavad kauem. Lisaks sellele seostatakse andestamist tugevama immuunsüsteemiga, madalama kolesteroolitasemega, madalama vererõhu ja vähenenud südameprobleemidega.

2. Vähenevad negatiivsed tunded. On leitud, et andestamine vähendab ärevust ning depressiooni, tõstab enesehinnangut, annab parema kontrolli- ja vabadusetunde, parandab võimet hakkama saada traumade ja stressiga, tõstab lähedustunnet nii religioosses mõttes kui ka igapäevasuhetes teistega.

3. Paranenud suhtekvaliteet. Andestamist on seostatud ka parema suhtekvaliteediga. Kui sa oskad andestada, siis ei teki sinu suhetesse pisikesi mõrasid ning paarid saavad koos töötada usalduse taastamise suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles