Passiivne suitsetamine tõstab lastel vererõhku

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Circulation: Journal of the American Heart Association ilmunud töös näidati esmakordselt, et tubakasuitsu sissehingamine põhjustab 4- kuni 5-aastastel lastel vererõhu kõrgenemist.

Heidelbergi Ülikooli teadlase Dr. Giacomo D. Simonetti sõnul ei ole vanemate suitsetamine kahjulik mitte ainult laste kopsudele, vaid see tõstab ka nende riski haigestuda tulevikus südame-veresoonkonna tõbedesse, vahendab teadus.err.ee.

Suitsetavate vanemate lastel on 21 protsenti suurem kõrgema süstoolse vererõhu tõenäosus ja seda isegi siis, kui teised südamehaiguste riskitegurid on juba arvesse võetud (sh sünnikaal, kehamassiindeks, kõrgvererõhutõve esinemine vanematel).

Lisaks näitas uuring, et suitsetavatel emadel on laste tervisele suurem mõju kui isade puhul - tõenäoliselt seetõttu, et emad suitsetavad enamasti kodus, isad aga rohkem töö juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles