Kas ühe pere laste iseloomu kujundab sündimise järjekord?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed.
Lapsed. Foto: SCANPIX

Teadlased on kulutanud lugematul arvul sõnu, vaidlemaks teemal, kas määravam on inimese loomus või kasvatus. Ühe pere laste areng võib aga lisaks geenidele ja keskkonnale sõltuda ka nende sündimise järjekorrast.

Freudi ja Jungi eluajal paistis nende kõrval silma veel kolmas mees - Alfred Adler. Viimane pakkus ka esimesena välja idee, mille kohaselt laste sündimise järjekord tugevasti nende iseloomu mõjutab, kirjutas Divine Caroline.

Adleri järgi…

Vanim laps: suhtluses domineeriv, kõrge intellektiga ja äärmiselt kohusetundlik. Paraku on ta ka vähem avatud uutele ideedele ning kaldub perfektsionismile ja teistele meelehead tegema – põhjus selles, et varases nooruses jäi ta ilma vanemate täielikust tähelepanust, mida püüab kogu elu tagasi võita.

Keskmine laps: vanema ja noorema õe-venna keskel olles areneb sageli välja võistlev loomus, mistõttu tuleb tal ettevõtlus hilisemas elus loomulikult. Tavaliselt on keskmine laps kõige diplomaatilisem ja paindlikum pereliige ning tihtipeale – soovist vanemate kiitust pälvida – arendab akadeemilisi või musikaalseid andeid.

Noorim laps: teooria kohaselt kipub sõltuv ja isekas olema, kuna on harjunud teiste hoolitsusega. Sellele vaatamata on noorim laps sageli lõbus, enesekindel ja loomulik meelelahutaja.

Üksik laps: Adleri järgi on ta, nagu noorimad lapsedki, tavaliselt hellitatud ning harjunud enda tahtmist saama. Eriti suuri raskusi võib tekkida kooli minnes, kuna ta on harjunud pere keskpunktiks olema. Kuid kogu vanemlik tähelepanu tasub end ära. Ainsad lapsed käituvad sageli enda ea kohta küpsemalt. Nad hämmastavad inimesi enda sõnavaraga ning tunnevad end täiskasvanute keskel mugavalt. Pealegi kasvatab kogu eneselõbustamine loomingulisust.

Adleri teooria üle on vaielnud mitu generatsiooni psühholooge. Olgu tegemist teaduslikult mõistlike iseloomustustega või mitte, tasub lapsi kasvatades nende üle mõtiskleda. Mitmendana sinu laps ka ei sünni, aita tal näha enda erilisust ning hoidu enda lapsi omavahel võrdlemast. Nii peaks igast pereliikmest asja saama.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles