Kaheksa nippi, kuidas tööl hea sõber leida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täiskasvanuna on uute sõprade leidmine sama raske kui kohtingutel käimine. Mõnel juhul on see vaat et hullemgi. Kes teeb esimese sammu? Kuidas jätta endast sõbralik, kuid mitte liiga meelheitlik mulje? Suhtepartneri leidmisel kehtivad vähemalt mõned kirjutamata reeglid, mis olukorda lihtsustavad.

Enamasti ei karda inimesed tunnistada, et nad otsivad armastust, tahavad raha või soovivad kaalust alla võtta. Küll aga tekitab piinlikkust soov leida südamesõpra. «Paljud usuvad müüti, et tõeline sõprus tekib iseenesest, aga see pole üldse tõsi,» räägib raamatu «Frientimacy.» autor Shasta Nelson ajakirjas Glamour. Tema sõnul takistab see müüt paljudel naistel sõpru leidmast, sest keegi ei taha võtta endale sõpruse loomisel aktiivset rolli. 

Uuringud on näidanud, et kahekümnendate eluaastate lõpus hakkab tutvusvõrgustikus sõprade arv püsivalt kahanema. On leitud, et umbes pool lähematest sõpradest vahetatakse iga seitsme aasta järel välja. Kui elus tuleb ette kiiremaid perioode, jäävad sõprussuhted tagaplaanile ja paljud neist leivad seega oma otsa.

Seepärast ongi töö üks kõige paremaid kohti, kust sõpru leida ja hoida. Tööl käimist saab võrrelda koolis käimisega - sa näed iga päev samu inimesi, kellega sul on palju ühiseid jututeemasid. Hea töösõber tõstab tuju ja motiveerib ka paremini töötama.

Siin on kaheksa nippi, kuidas paremini sõpru leida isegi siis, kui oled täielik introvert.

Keskendu neljale. Öeldakse, et see, kes on kõigi sõber, ei ole kellegi sõber. Selle asemel, et igaühega hästi läbi saada ja pinnapealselt suhelda, keskendu üksikutele töökaaslastega, kellega sul on hea «keemia». Võta luubi alla umbes 4 sõpra ja suhtle nendega lähemalt. 

Näita, et ta meeldib sulle. Meile meeldivad need, kellele me ise meeldime. Vastastikune meeldimine on sõpruse alus. Ütle oma lauanaabrile, et tal on hea huumorimeel või et ta saab oma tööga hästi hakkama ja tal on hea stiilitaju. Siirad komplimendid annavad tärkavale sõprusele kiirelt hoogu juurde.

Leia ühist. Ehk on teil samas vanuses lapsi või plaanid pulmi? Sul on võimalus töökaaslaselt nõu küsida, kuidas tema mõnes olukorras käituks. Isikliku elu kohta nõu küsides näid avatud, haavatav ja ligipääsetav, mis on iga hea suhte tekkimisel väga tähtis.

Ära klatši. Kuigi vanad sõbrad võivad teisi mõnuga taga rääkida ja see teeb neid ehk lähedasemakski, ei sobi see uue sõpruse loomiseks. Arvesta sellega, et kui sa klatšid, tunneb ka uus sõber muret, mida sa tema selja taga räägid. Sõpruse alguses hoia rääkides positiivset joont. 

Tehke midagi töövälist. Selleks, et tutvusest saaks sõprus, tuleks see viia tutvumise kontekstist välja. Kutsu töösõber endaga nädalavahetusel rattaga sõitma või suusatama, minge koos kirbuturule või jooksma. Sõprust aitab kindlustada ka see, kui tutvustad sõbrale teisi inimesi oma elus. Kutsu ta isiklikele üritusele, näiteks oma sünnipäevale. Ka Facebookis ja Instagramis suhtlemine annab teie sõprusele uue dimensiooni.

Kuula aktiivselt. Selleks, et sõber hakkaks sind usaldama, pead teda tähelepanelikult kuulama ja öeldut arvesse võtma. Parim kuulaja on rohkem nagu batuut kui tahvel - selle asemel, et öeldut lihtsalt järele korrata, anna tagasisidet. Näiteks: «Kuidas sa sellele järeldusele jõudsid?» või «Kas sa oled sellele kunagi teisest küljest vaadanud?» Nii on teie jutuajamised tähendusrikkamad. 

Usalda oma saladusi tasapisi. Rääkige kordamööda teineteisele endast üha rohkem. Ära muutu kohe liiga isiklikuks. Näiteks küsi esialgu: «Kuidas sa just sellesse ettevõttesse sattusid?» ja ehita selle najal üles järjest isiklikumad küsimused nagu: «Mis on kõige piinlikum asi, mis sul kunagi tööl on juhtunud?» Ava ka ennast tasapisi ja jälgi, kuidas ta vastab.

Hoolitse regulaarselt tärkava sõpruse eest. Sotsiaalmeedia aitab sõbra eluga kursis olla siis, kui elu on pööraselt kiire, kuid sellega on ka alati oht muutuda liiga laisaks sõbraks. Tegelikult pole sõpruse hoidmiseks palju vaja ka siis, kui aega napib. Näiteks on sul võimalus kohvikust läbi astudes võtta oma sõbrale tema lemmikjook või -maius ja jätta see tema lauale. Kui sõber mainib, et tema elus toimub midagi olulist, võid teha oma kalendrisse selle kohta märke, et sul tuleks meelde talt hiljem küsida, kuidas läks. Selleks, et päris sõprust hoida, jääb laikimistest väheks ja aeg-ajalt tuleb ikka omavahel kokku saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles