Miks on ilusad kutid alati jobud?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Me kõik oleme kuulnud müüti – või isegi seda arvamust avaldanud –, et ilusad inimesed on jobumad kui need, kes näevad välja keskpärased. Eriti frustreeritud võivad sel teemal olla vallalised, kes kohtamas käies paljude kaunite inimestega kokku puutuvad ning sealt omi järeldusi võivad tõmmata.

YouTube’i kanal AsapSCIENCE vaatles asja lähemalt, ning selgus, et me oleme ise hoopis eelarvamuste küüsis.

Et asjas selgust saada, peame me ette kujutama, et on igasuguseid inimesi: mõned on ilusad ja õelad, teised koledad ja õelad, aga samuti on inimesi, kes on koledad ja head või ilusad ja head. Muidugi on asi väga subjektiivne, oleneb ju, mida sina pead ilusaks ja heaks.

Kui nüüd aga mõtlema hakata, siis tõenäoliselt polegi sul mingit huvi inimeste vastu, kes sulle kohe esmapilgul õelad ning inetud paistavad, see tähendab, et sinu potentsiaalsete partnerite valik väheneb. Samuti on tõenäoline, et sa ilmselt eelistad teatud kombinatsiooni headusest ja heast välimusest.

Ka andestad sa hea iseloomuga inimestele mõned «vead» nende välimuses, mis tähendab, et üldine «ilusa-skoor» su partnerite hulgas langeb. Samas valikus on umbes pooled inimesed, keda sa pead ilusaks, aga kes on õelad – aga kuna nad on ääretult atraktiivsed, oled sa nõus halva iseloomu ees silma kinni pigistama. See tekitabki mulje, et ilusamad inimesed on õelamad.

Eelarvamust süvendab tõsiasi, et ilusad ja head inimesed kaovad «deitimisturult» ka kiiremini, mistõttu valikusse jäävadki inimesed, kes kalduvad ühte või teise äärmusse.

Sama fenomeni võib märgata toidu juures ning asja selgituseks ongi meie kallutatus – kuna me juba alguses eemaldame oma valimist halva ja kahjuliku toidu ning halvad ja õelad inimesed, siis sinu vaatenurgast ongi ilusad inimesed suurema tõenäosusega jobud.

Vaata ka videot, et teadust asja taga paremini mõista! NB! Video on inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles