Pesu toob kurvid tagasi

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monton

Unustage hambaniidi mõõtu stringid ja napid rinnahoidjad: naiste pesumoes valitseb retrobuum ja 50ndad, mis ülistavad liivakellafiguuri ja rikkalikku dekoori.

Praeguse pesumoe retropalangut võib võrrelda teise ilmasõja järgsete 50ndatega, kui kasinast sõjaajast väsinud naised ihkasid midagi ilusat ja naiselikku ning riietasid end rõõmuga Diori new look’i sipelgapihalistesse kleitidesse, mis loomulikult nõudsid ka keha naiselikumaks disainivat aluspesu.

Ka nüüd, kui masu läbi saamas, igatsetakse end hellitada millegi uhkemaga – sestap on külluslik retro ja sama aastakümme pesumoes kuum teema.

Läinud kuul jalutasid Pariisi pesumessi laval kehakumerusi rõhutavates korsettvöödes, kõrge taljega aluspükstes ja rinnahoidjates modellid, mõjudes otsekui telesarja «Mad Men» 50ndate kangelannad ja mustas pitsis Dita von Teese’i stiilis burleskiikoonid.

Mood on kõnekas majandusseisu peegeldaja, tõdes messi korraldustiimi moekonsultant Caroline le Grelle ajakirjanikele.

Minimalismi ja sportlikkuse taandumisest kõnelevad ka kodumaised  pesufirmad. «Retro rokib, eriti 50ndad,» ütleb pesudisainer Tiiu Roosma, kelle BonBon Lingerie pesumärk teeb ilma ka väljaspool Eestit ja oli esindatud ka Pariisi pesumessil.

«Tõusev täht kõrge taljeosaga aluspüksid on kuum kaup nii meil kui ka mujal. Samuti body igas variandis, olgu või sukatrippide või pikkade käistega, on hitt mis hitt. Endiselt on orbiidil taljet rõhutavad korsetilaadsed vööd – praktilised ja ilusad,» loetleb disainer.

Veel toob ta esile igasuguseid värvikaid vidinaid, mis igapäevapesule vürtsi annavad: sukapaelad, kelmikad tripid, kaelasidemed, mansetid, randmekaunistused. Värvidest nimetab Roosma kevade tulles eelistatumateks leebeid ja mahedaid ihutoone, sekka kärtsu fuksiaroosat ja sinist. Ehkki moevärviks on ka kollane, peab ta seda eestlaste ihuvärvile liialt riskantseks.

Linettegi panustab sel hooajal liivakellafiguuri ja nõtke piha rõhutamisse – keha korrigeerivad kõrge värvliga aluspüksid, body’d, korsetid, vööd ja tripihoidjad kuuluvad nendegi pesuarsenali.

Praegu oma võidukäiku tegevat body peab firma avalike suhete juht Katrin Tibar ühtaegu võrgutavaks ja praktiliseks: see hoiab sooja ja paneb ülerõivad paremini istuma, siludes kehakumerused perfektseks.

Pesumaailm hiilgab ka Tibari sõnul naiseliku detailirohkusega: sinna võiks kuuluda vallatud paelakesed, lipsukesed, tikandid ja pitsid. Linette talvetoonides valitsevad peen must ja lilla, samuti leidub vanillivalget ja vanaroosat. Muidugi, ka valge, beeži ja musta klassikata ei saa.

Samuti 50ndate elegantsi laines sõudva Montoni moemärgi pesu niiditõmbajaiks tõotavad kevadel saada pastelsed ihutoonid ja satiiniläikega kangad, mida täiustavad pitsid, satsid, paelad, drapeeringud, tepingud ja nööbid.

Valikust ei puudu ka mõnusalt vintage’ilik roosiromantika ja buduaarilik roosa. Vastukaaluks büsti toestavale ja väljakutsuvale push-up rinnahoidjale pakub mood mugavamat retrot: V-kujulise pehme korvi ja laiema lõikega rinnahoidjaid, mis panustavad loomulikkusele.

Ka Linettest öeldakse, et tugikaare ja muu toestuseta rinnahoidjad on muutunud ütlemata menukaks.
Ent ulme pole enam ka nahka niisutavate või trimmivate ainetega rikastatud pesu!

Linette 70
Kodumaise pesu üks lipulaevu Linette pidas hiljuti väärikat 70. sünnipäeva – pesuvabriku kirevasse minevikku mahuvad nii pioneerirätid, kübarad kui ka lihtne lillemustriga puuvillapesu ja mürsupeakujulised rinnahoidjad. Sarnast, küll hoopis Jean Paul Gaultier’ parodeeritud koonusrinnahoidjat kandis Madonna 90ndate alguse kontserttuuril.

Aga alguses oli hoopis tootmisartell Võit, mis tegi värvliga pükse, flanellrõivaid, alussärke, tööpluuse; hiljem liitusid sellega mütsi- ja rätsepatööartell. 50ndate teine pool tõi Võidu valikusse vöökohta korrigeerivad korsetid, põlvini aluspüksid, sukahoidjad, samuti kolmnurksed mürsk-rinnahoidjad, hiljem lisandusid maikasärgid ja kombineed.

Ent nagu pärast sõda, kui pesu õmmeldi ka kodus ja ateljees, oli 60ndailgi Võidu pesu valik nõukaajale omaselt napp, puritaanlik ja kõike muud kui ahvatlev – kanti ühesugust pesu, mille mudelid ei muutunud aastaid.

1965. aastal Võitu tööle läinud tootmistehnoloog Juta Pallo kirjeldab, et pesu tehti toona jäigast materjalist – õlapaeladki ei andnud venima. «Enam ei kujuta ette, kuidas seda üldse kanda sai,» meenutab ta ja lisab, et veniv elastik tuli kasutusse alles 70ndatel.

Järgmisest aastakümnest mäletab ta, kuis Saksa DVst toodud rinnahoidja harutati viimse detailini lahti ja mõeldi selle põhjal välja üks vabriku põhimudeleid.

Võidu uus elu algas 1991. aastal, kui ettevõttest sai Linette, mis pole praegu tundmatu ka Rootsis, Inglismaal, Soomes jm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles