Kaks ühes: trenn tervise ja naudingute heaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamasti läheb ikka nii, et vajadus trenni minna tuletab end meelde siis, kui ühel päeval enam ükski asi selga ei sobi ja ka kaal tavapärasest suuremaid numbreid näitab. Vaagnapõhjalihaseid me aga peeglist ega kaalutabloolt ei näe, mistõttu on lihtne unustada, et need üldse eksisteerivad ja treeningut vajavad.

Ulaka Kaunitari blogis on käsil küsimus, kuidas tupelihased naise tervist ja seksuaalelu mõjutavad.

Kuigi vaagnapõhjalihased võiks hakata treenima juba enne, kui on tekkinud terviseprobleemid, arvab enamus, et treeninguga alustamiseks on alati aega veel maa ja ilm. Aga varem või hiljem saab see aeg otsa.

Viimane aeg treeninguga alustamiseks oleks siis, kui näete esimesi märke lihaste toonuse langusest:

* Kui naermise, köhimise, aevastamise, hüppamise või jooksmisega kaasnevad kontrollimatud uriinitilgad. Paljude noorte emade jaoks on batuut see koht, kus nad esimest korda märkavad, et alumisel korrusel on muudatused toimunud. Lihtsam muidugi on loobuda batuudist kui teha esimene samm treeningu suunas ja seetõttu paljud naised leiavad piinlikest olukordadest väljapääsu neid vältides. Igavesti pead liiva alla aga peita ei saa.

* Väga ootamatult tekkiv pissihäda, sagenenud urineerimine, pakitsustunne.

* Alakõhu- ja seljavalu.

* Valulik ja ebamugav seksuaalvahekord.

* Vaagnapõhjaorganite allavajumine, millest annab märku raskus- või survetunne alakõhus ja tupes.

Üks levinuimaid müüte on see, et vaagnapõhjalihased on nõrgad ainult sünnitanud naistel ja teisi see ei puuduta - paraku pole see tõsi. Põhjuseid, miks vaagnapõhjalihased oma toonust kaotavad, on palju rohkem, kui naised enamasti teavad.

Nõrgenenud vaagnapõhjalihaste põhjused:

1. stress

2. rasedus / sünnitus

3. suitsetamine

4. regulaarne alkoholi tarbimine

5. suur kaalutõus / -langus

6. vananemine (lihased hakkavad lõtvuma alates 30. eluaastast)

7. pingeline eluviis

8. geneetilised põhjused

9. varasemad traumad vaagna piirkonnas

10. halb rüht

11. pidev kõhukinnisus

12. raskuste tõstmine (naised, ka need, kes ei ole rasedad, ei tohiks kanda üle 5 kg raskuseid kotte jm)

Lisaks võimalikele terviseprobleemidele mõjutab vaagnapõhjalihaste toonuse vähenemine otseselt ka seksuaalelu ja sellest saadavat naudingut. Vaagnapõhjalihaste treenimine toob kaasa suurenenud verevoolu vaagna piirkonda, mis muudab kliitori ja G-punkti tundlikumaks ning naisel on lihtsam tippu jõuda. Orgasmiga kaasnevad vaagnapõhjalihaste kokkutõmbed: mida tugevamad on lihased, seda tugevamad on lihaste kokkutõmbed ja intensiivsemad orgasmid.

Vaagnapõhjalihaste treenimine parandab seksuaalelu mitmel moel:

1. parandab tupe toonust;

2. parandab verevarustust vaagna piirkonnas, mis omakorda:

* suurendab erutust ja seksuaalset iha, millega kaasneb suurem naturaalne libestus

* lihtsustab naisel orgasmi saada;

3. õpetab lihaseid lõdvestama, mis on oluline just neil juhtudel, kui naisel on vaagnapõhjalihased väga pinges ja vahekord seetõttu valus ja ebamugav. 

Erutus ja orgasm ei teki muidugi iseenesest ja vaid toonuses lihasest, samapalju kui mängib rolli hea füüsiline ettevalmistus, mängivad rolli ka emotsioonid, rahulolu enda ja partneriga, stressi puudumine ja lähedus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles