Viis paksupeksulauset, mis esmapilgul ei näi solvavad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Paksupeks on täiesti reaalne nähtus – ühiskond ütleb kogukamatele inimestele pidevalt, et nad on koledad, inetud ja vääritud. Asi on selles, et paksupeks ei toimi. See ei aita inimestel kaalu kaotada, vaid teeb nad õnnetuks ning halvimal juhul on suisa tervisele kahjulik.

Niisiis oleks kena, kui kõik me püüaksime üksteise suhtes lahkemad ja viisakamad olla, et maailm oleks meile kõigile parem koht elamiseks. Panime Bustle’i abiga kokku mõned laused, mis esmapilgul võivad kõlada toetavalt ja mittesolvavalt, kuid tegelikult on häbistavad ja mõnitavad.

  1. «Sa pole paks! Sa oled ilus!» Tegemist on väga problemaatilise lausega, sest see kinnistab arvamust, et paksus ja ilu on asjad, mis välistavad teineteist. Tegelikult võivad inimesed vabalt olla paksud ja ilusad.
     
  2. «Ära ütle enda kohta paks. Ära räägi enda kohta nii!» Paljud inimesed kasutavad sõna paks solvanguna, see-eest väga paljud inimesed on aru saanud, et tegemist on vaid omadussõnaga, mis iseenesest ei tohiks kanda mingit alltähendust, ning püüavad seda jõustavalt kasutada. Sa ju ei saa vihaseks, et su kahemeetrine sõber enda kohta pikk ütleb? Lase inimestel iseloomustada end (armastavalt) nende sõnadega, mis nad soovivad.
     
  3. «Õh, ma olen nii-ii paks!» Jah, me just ütlesime, et peaks olema okei, kui inimesed enda kohta paks ütlevad. Seda juhul, kui nad on tegelikult paksud. Kui sale inimene, kes pole iialgi tundnud, mis tähendab tänapäeva ühiskonnas paks olla, otsustab, et ka tema võib seda sõna enda kohta kasutada, võtab see sõnalt jõu. Kui sul on kõht täis või parasjagu tunned, et su keha võtab rohkem ruumi kui tavaliselt, siis ütle nii. Ära naeruväärista pakse kehasid ja ära kasuta selle sõna negatiivseid konnotatsioone lihtsalt selleks, et komplimente norida. Meil kõigil on aeg-ajalt oma kehadega probleeme, aga katsu olla realistlik.
     
  4. «Sul on nii ilus nägu!» Jällegi tundub lausena, mis oleks justkui kompliment. Tegelikult on tõenäoliselt tegemist mikroagressiooniga kõigi paksude inimeste vastu. Paksud on harjunud kuulma komplimente oma näo kohta. Käsi püsti, kellele on kunagi öeldud: «Sa võiksid olla imeilus, kui ainult kaotaksid mõned kilod!» Minu personaalne lemmik kunagiselt poiss-sõbralt kõlas nii: «Nägu on sul modelli oma, aga...» No tore küll, et mu nägu on ilus, aga ülejäänud osa minust ei kõlba?
     
  5. «Oi, sul on see seljas? Sa oled nii vapper!» Me ju teame, et inimesed arvustavad ja mõnitavad teisi pidevalt selle põhjal, mis neil parasjagu seljas on. Kogu aeg. On tõenäoline, et kui su sõber otsustas selga tõmmata minikleidi, siis ta juba kaalus, kuidas tema riietumisakt ühiskonnanormidele vastu astub – ja ta otsustas seda ikkagi teha. Niisiis, ütle lihtsalt, et ta riietus on nunnu ja jäta see nii. Asi on selles, et tegelikult ei peaks ükski rõivastumise akt olema vaprus omaette.

Me keegi ei taha oma sõpradele – ka paksudele sõpradele – oma sõnadega liiga teha. Kindlasti aeg-ajalt juhtub, et me eksime ning ütleme midagi, mida võiks liigitada paksude häbistamise alla. Kui sa märkad end olevat eksinud, siis vabanda ja liigu edasi. Ikka juhtub. Aga ära unusta vabandada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles