Mehed kurdavad: me ei saa kõrvalnähtude tõttu rasestumisvastast vahendit kasutada! (1)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Depressioon, lihasvalu, tujukõikumised, akne, muutused libiidos… Kõlab tuttavalt? Just selliseid kõrvalnähtusid kurtsid mehed, kes osalesid uue hormonaalse rasestumisvastase vahendi testgrupis. Ravimi katsetamine jäigi pooleli, sest mehed lihtsalt ei pidanud kõrvalmõjudele vastu. Ometi leiti, et hormoonsüst ennetab rasedust peaaegu täielikult ja oleks suurepärane alternatiiv naiste hormonaalsetele kontraseptiividele.

Uuring kestis neli aastat ning selles osales 320 heteorseksuaalset ja monogaamset meest. Neile süstiti segu progestiinist ja sünteetilisest testosteroonist. Süsti mõju oli 96-protsendiline – just sellisel määral ennetas see uuringus osalenud meeste partneritel rasedust.

75 protsenti uuringus osalenud meestest teatas, et on valmis seda rasestumisvastast vahendit ka pärast prooviperioodi lõppu kasutama, vahendab BuzzFeed. Sõltumatu komitee aga peatas ravimikatsetuse, kuna 20 meest olid osalemisest kõrvalnähtude tõttu loobunud. Põhjusena nimetati «turvariske». Kuus meest loobusid, kuna kirjeldasid kõrvalnähtudena tujumuutusi; kuus kurtsid akne, valu, süstide kartuse, kõrge vererõhu ja erektsioonihäirete üle; kaheksal oli rohkem kui üks sümptom.

Uurijate sõnul polnud 39 protsenti kirjeldatud sümptomitest süstidega seotud. Samuti kerkis üles veel murekohti, näiteks ei ole kindel, millal taastub fertiilsus täielikult. Pärast aastat ei olnud kaheksal mehel viljakusvõime taastunud, pärast nelja aastat oli ühel mehel jätkuvalt sama probleem. Samas sõnas komitee, et peamised murekohad olid siiski «tujukõikumine, depressioon, valu süstekohas, suurenenud libiido».

Naised on loomulikult uuringu katkestamise pärast maruvihased ning ei häbene seda sotsiaalmeedias välja näidata. Tegemist on ju kõrvalnähtudega, mida miljonid naised on pidevalt kogenud alates antibeebipillide kasutuselevõtust 1960ndatel aastatel. «Ahsoo, nii et meestele mõeldud hormonaalravim tõmmatakse turult enne sinna jõudmist maha, sest kuus protsenti mehi kogesid kõrvalnähtusid, samas 50 protsenti naisi kogevad neid tänu kontraseptiividele pidevalt,» märgib Twitteris Harriet McCabe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles