Kümme nippi inimestelt, kes tegelevad jooksmisega

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Mõnusad sügisilmad, mis kestavad loodetavasti veel mõnda aega on suurepärased väljas trenni tegemiseks ja miks mitte alustada jooksmisega. 

Eksperdid on rääkinud, et jooksmine aitab põletada kaloreid, hoida keha vormis, vähendada haiguste tekke riski ja parandab su tuju, vahendab Huffington Post. Sa ei pea olema maratonijooksja, selleks, et näha tulemusi. Võta rahulikult ja loe edasi, kuidas alustada jooksmisega nii, et see meeldiv ja kasulik.

  1. Ära pane endale liiga suurt pinget peale. Lihtsalt sellepärast, et keegi teine jookseb viis kilomeetrit väga hea tempo ja kiire ajaga, ei tähenda seda, et sina peaksid seda kohe alguses suutma. Mine välja, hakka jooksma ja otsi omale sobiv tempo, milles sulle meeldiks joosta.
  2. Muuda jooksmine põnevaks. Pikkadel distantsidel on hea kuulata muusikat, vestlussaateid või audioraamatuid. Alati võid joosta ka kuskile piirkonda, mida sa hästi ei tunne, siis on põnev samal ajal joosta ja uusi kohti avastada.
  3. Investeeri kvaliteetsetesse tossudesse. Head tossud kaitsevad su jalgu vigastuste eest.
  4. Jookse pehmel pinnasel kui võimalik. Mida pehmem pinnas, seda vähem põrutad sa oma liigeseid.
  5. Ole järjepidev. Algus on alati raske, aga proovi sellest läbi suruda, sest mõne aja pärast muutub jooksmine kergemaks ja nauditavamaks.
  6. Keskendu hingamisele. Hingamine võiks olla sügav ja rahulik, kui su pulss tõuseb, siis sa võid hakata hingeldama, mis on märk sellest, et sa peaksid oma tempot muutma.
  7. Kõnni vahepeal. Kõnni, jookse, kõnni, jookse – kiire ja aeglase tempo vaheldumine on täiesti normaalne. Kõndimine aitab ka jooksutulemuste parandamisele kaasa.
  8. Sea endale realistlik plaan ja tegutse selle nimel. Võib-olla on su eesmärk joosta viis kilomeetrit hea tempoga ja suurema vaevata, siis tööta selle poole. Eesmärkide seadmine on alati hea viis, kuidas ennast pingutama sundida.
  9. Tee endale superlahe list energilise muusikaga. Hea muusika motiveerib jooksma.
  10. Ole uhke ka aeglase tempo üle. Kas sul on tunne, et kõik jooksevad sinust mööda? Las nad jooksevad, vähemalt sa ei ole kodus diivanil, vaid liigutad ennast. Lihtsalt jätka isegi siis, kui sa oled aeglane. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles