Miks muutuvad mõned mehed abielludes poisikesteks ja naised nende emadeks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leidub hulgaliselt võimalikke põhjuseid, miks romantiline suhe ühel hetkel enam ei toimi. Üheks neist on meeste kalduvus suhtes endale lapse roll ja naispartneril ema roll võtta.

Kuigi paljudele võib tunduda, et inimesed on ohust teadlikud, läheb nii mõnigi paar seda teed, kirjutas Psychology Today.

Mehe muutumine lapseks võib paarisuhtes toimuda väga mitmel viisil. Kõigepealt tuleb vaadata eeskujusid. Uuringud on demonstreerinud põhilisi vanemate erinevusi lapse eest hoolitsemisel. Lapsed õpivad vastutust emadelt, kes võtavad järjest suurema osa lapse eest hoolitsemisel enda kanda.

Arstivisiidid, lisakursused, kodutööde kontrollimine ja kohustuste määramine jäävad sageli ema ülesandeks. Isad on märksa rohkem seotud lõbustustega ning paljud neist muudavad isegi kohustused mänguks. Selle protsessi läbi õpib väike poiss, et mehed on seotud mänguga ja naised vastutusega.

Teine aspekt – võib-olla kaduv, kuid peab siiani paika – on see, et paljudele poistele tehakse selgeks, et teatud emotsioonide väljendamine pole mehelik. Noortele meestele õpetatakse, et nad peaksid enda tundeid vaos hoidma ning nendega mingil vaiksel moel hakkama saama – nagu emotsioonid kaoksid iseenesest. Üldjuhul selline uskumus kasuks ei tule ning mõjub hiljem suhetele kahjustavalt.

Edasi jõuab mees täiskasvanuikka ja astub romantilisse suhtesse. Alguses võib tema mängulisus ja lapselik sarm tunduda vastupandamatuna, kuid suhte edenedes võib partner tema mängulist käitumist piirama hakata. Pärast abiellumist oodatakse sageli mehelt rohkem kohusetunnet ja täiskasvanulikkust.

Paljudele abielumeeste naine võib hakata ema rolli täitma. Viimane võib püüda ohjeldada mängu (sõpradega väljas käimist, alkoholi tarbimist jne) ning õhutada pigem täiskasvanu moel käitumist. Sageli saab abielumeeste suust kuulda väiteid nagu «enne abiellumist oli ka temal lõbus, me käisime koos klubides ja tantsimas, kuid nüüd ei taha ta sellest enam osa võtta». Emalik käitumine muutub sageli veel ilmsemaks pärast laste sündi.

Veel üks tegur, mis paarisuhteid mõjutab, on lapse sünd, pärast mida kipuvad mehed end kõrvalejäetuna tundma. Kuigi enamikul on seda raske tunnistada, pole probleem haruldane. Kui lisada õpetatud «mehelik» käitumine ja emotsioonide varjamine, siis on kriis kerge tekkima.

Mõned mehed ei võta enda tundeid kunagi jutuks ning püüavad siis tähelepanupuudusest tingitud tühja kohta suhtest väljaspool täita. Paljugi sellest võib olla teadvustamata ning kumbki partner ei pruugi aimata, mis või miks toimub.

Eelnevad väited pole mõeldud kellegi süüdistamiseks (meest selles, et ta ei suuda suureks kasvada ja naist emalikkuses) ning kirjeldavad vaid rolle, millesse abielus võidakse langeda. Eesmärk on aidata mõlemal poolel mõista õpitud käitumist, mis võib suhtele kahjuks tulla.

Pelgalt käitumise tagamaade märkamisest aga ei piisa. Loodetavasti aitab olukorra mõistmine partnerisse suhtumist parandada ning jagu saada neist harjumustest, mida antud rollid ette näevad. Inimesed pole kohustatud neid rolle omaks võtma ning käitumist saab muuta enne, kui see suhtele laastavalt mõjub.

Mehed võivad küll rohkem mängulisusele kalduda ning naised emalikkusele, kuid käitumise tagamaid teades suudavad partnerid ehk teineteist paremini mõista ja dialoogi arendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles