Seitse kodust vahendit hammaste valgendamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valged hambad annavad lisaks kaunile naeratusele ka noorema väljanägemise. Kui tumedad joogid – näiteks punavein, jõhvikamahl, karastusjoogid, kohv ja tee – ning teatud söögid muudavad hammaste värvust, siis Aol Health pani kirja toidud – ja mõned looduslikud abinõud –, mille abil kiiresti ja ohutult särav naeratus taastada.

Maasikad

Need marjad aitavad hambaid heledamaks muuta, kuna sisaldavad ensüümi nimega maleiinhape, mida leidub mõningates valgendavates hambapastades, ütles kuulsuste iluekspert Louisa Maccan-Graves.

Võid maasikaid vastu hambaid purustada või neid poolekslõigatud marjaga hõõruda. Jäta mahl üheks minutiks hammastele ja loputa siis veega. Hambaarst Steven Roth lisas, et maasikad aitavad ka suud ja hambaid bakteritest puhastada.

Õunad, seller ja porgandid

Odontoloogia ülikooli õppejõu Jeffrey Grossi sõnul aitavad need puu- ja köögiviljad hammastelt plekke eemaldada, kuna suurendavad süljeeritust – viimane on puhastava toimega. «See võib kõlada uskumatult, kuid mõned inimesed vannuvad, et tooreste porgandikangidega hammaste hõõrumine muudab need säravamaks,» sõnas Gross.

Pealegi sisaldavad need toidud rohkesti C-vitamiini, mis aitab ära hoida igemehaigusi ja -põletikke ning hävitab lõhnu tekitavaid baktereid, kinnitas kosmeetilise hambaravi spetsialist Michael Apa.

Tsitrusviljad

Apa sõnul põhjustavad ka tsitrusviljad – näiteks apelsinid ja ananassid – süljeerituse suurenemist, mis annab säravama naeratuse. Eriti head pidavat hammaste valgendamiseks olema sidrunid, mis Rothi kinnitusel ka juukseid pleegitavad.

Roth soovitas kuni kaks korda nädalas vee ja sidrunimahla seguga suud loputada, kuid hoiduda puhta sidrunimahlaga loputamisest, kuna liigne kokkupuude happega võib hambaid kahjustada.

Jogurt, piim ja juust

Need tooted sisaldavad piimhapet, mis aitab vältida igemehaigusi ning hoiab hambaid tugevatena, selgitas Apa. Isegi kohvile lisatud piim aitab plekke vältida. Kõvemad juustud on hammaste puhastamisel ja valgendamisel tõhusamad, kuna aitavad eemaldada toiduosakesi.

Apa lisas, et piimatooted ning kaltsiumit ja D-vitamiini sisaldavad toidud on kasulikud ka lõualuule, mis on hammaste alustalaks.

Söögisooda

Kõik eksperdid nõustusid, et söögisooda on üks tugevamaid ja ohutumaid valgendava toimega koostisosi, kuna neutraliseerib happeid ja eemaldab õrnalt hammastele ladestunud mustuse. Kui sinu hambapasta seda leebet abivahendit juba ei sisalda, siis võid iga päev veidike soodat pastale puistata. Roth soovitas kaks korda kuus ka puhta söögisoodaga hambaid harjata.

Kõrs

Tumedaid jooke soovitas Roth juua läbi kõrre, et toiduvärv hammastele ei satuks.

Vesinikperoksiid

Grossi ja Maccan-Gravesi väitel võib selle antiseptikumiga paar korda kuus suu loputamine samuti hambaid valgendada. Paljud suuveed baseeruvad alkoholil ning hävitavad baktereid, kuid Grossi sõnul aitab vesinikperoksiid bakterite kasvu ennetada.

Maccan-Graves õpetas, et kokku tuleks segada võrdne kogus vett ja vesinikperoksiidi (mõlemat umbes supilusikatäis) ning vedelikuga minut aega suud loputada. Seejärel sülita vedelik välja ning lase vesinikperoksiidi vahul veel minuti jagu mõjuda ning lõpuks loputa suu veega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles