Nädala algus magusaks: mahlane ja tervislik õunakook mandlijahuga

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õuna-mandlikook
Õuna-mandlikook Foto: Silja Luide

Et esimesed öökülmad on juba saabunud ja õunad aiast kokku korjatud, on viimane aeg mõned ubinad mahlaks tegemisest säästa ning ühe mõnusa õunakoogiga hilissügisele vastu minna. 

Rõõmusta oma lähedasi kiiresti valmiva pehme ja mahlase mandijahust õunakoogiga, mis on ühtlasi koogikategooria üks tervislikumaid. Selle magusus tuleb kodumaisest meest, mandlijahus ja õuntes leidub aga kasulikke toitaineid.

Toitaineterikas on ka koogis rasvainena kasutatud rapsiõli, mis sisaldab E-vitamiini ning lisaks oomega-3-, oomega-6- ja oomega-9-rasvhappeid. Tänu õli suurele monoküllastumata rasvhapete sisaldusele on rapsiõli üks väheseid, mida saab kuumutada kõrge temperatuurini rikkumata õli maitset, värvi ja iseloomu. Samuti säilivad selles antioksüdandid.

Ei tee paha mainida, et õlid on tundlikud valguse, kuumuse ja õhus oleva hapniku suhtes. Säilitamaks õli maitset ja toitaine-, sh E-vitamiini sisaldust, tuleks õli hoiustada pimedas, jahedas ja kuivas keskkonnas. Kui rapsiõlipudel on juba avatud, siis tasuks seda hoida külmkapis ja tarvitada võimalikult kiiresti. Vananenud või rääsunud õli tunned ära selle maitsest - nn õlimaitse või kummaline järelmaik on selle üks olulisemaid tunnuseid.

Mandlijahu-õunakoogi tainas ei ole ülemäära magus, mistõttu võib koogi valmistada ka magusate õuntega, kuid hapuka sordiga (näiteks kodumaine Antonovka) saab küpsetis siiski parim. Mõnusat katsetamist!

Vaja läheb:

  • 2 suurt õuna (puhastatud õunte kaal u 300 g)
  • 200 g mandlijahu
  • 20 g nisu- või riisijahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 2 suurt toasooja muna
  • 0,6 dl Risso rapsiõli
  • 1 dl vedelat mett 
  • 1 tl vanillipastat
  • peotäis või paar mandlilaaste

Valmistamine

Puhasta ja tükelda õunad. Sega kokku mandli- ja riisi- või nisujahu ja küpsetuspulber. Klopi teises kausis munad kergelt lahti ning lisa õli, mesi ja vanillipasta. Sega korralikult läbi. Järgmisena lisa jahusegu ja sega ühtlaseks tainaks. Viimasena lisa hulka ka õunatükid.

Tõsta tainas 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ja ääred määritud võiga ning üle puistatud jahu või suhkruga. Puista tainale mandlilaastud ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 50-60 minutit kuni kook on läbi küpsenud ja pealt kergelt pruunistunud. Lase koogil pärast ahjust välja võtmist 30 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja naudi kas jahtunult või soojalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles