TFW intervjuu: Yeari disainer Raivo Holm lubab piiluda mantlimoe hõlma alla

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raivo Holm tunneb mantlimaailma nagu oma taskut. Nüüd, mil ilmad külmad, kulub pisut mantlitarkust igaühele ära. Miks mõni mantel on mõnus ja soe, teine häbitult külm? Mis toimub trendimaailmas? Millised moevärvid mantlitel pilke püüavad?

Tallinn Fashion Week - Raivo Holm
Tallinn Fashion Week - Raivo Holm Foto: Erlend Štaub

Mis on tähtsaim asi hea mantli juures?

Mantilimoes algab kõik materjalist. Praegu valitsevad pehmed ja karvased kangad, mille sees on tõeliselt mõnus ja soe olla - mohäärid, kašmiirid, luksuslikud kangad. Palju on bukleed, mis on väga mugav, seal ei jää ühtki kortsu näha.

Mis värvid ilma teevad?

Militaarne roheline, mis ammu-ammu juba moeorbiidil hiilib on nüüd valitsev trenditoon. Aga on ka erinevaid siniseid, kreemikaid, punast, beeži, pehmeid halle toone. No ja musta on loomulikult ka.

Tallinn Fashion Week - Raivo Holm
Tallinn Fashion Week - Raivo Holm Foto: Erlend Štaub

Kas eestlased armastavad värve? Vahel tänavapilti vaadates tundub küll nagu must öö oleks üle maa laskunud...

Minu kogemus näitab küll, et inimesed tahavad värvi, liiga palju on must-must-must. Kõik on sellest tüdinenud. Aga värvilist ja ilusat asja ei olegi nii lihtne leida! Yeari kollektsioonis on aga sel sügisel ka mitmevärvilisi mantleid. On põnevaid triibulisi ja isegi üks Prada stiilis neljavärviline mantel – naturalistlikes, pastelsetes toonides.  

Tallinn Fashion Week - Raivo Holm
Tallinn Fashion Week - Raivo Holm Foto: Erlend Štaub

Mõni märksõna mantlitrendidest?

Naistekollektsioonis valitseva pikad ja väga pikad mantlid. Tänavamoe ja grunge segan luksusega - tulemus on huvitav ja intrigeeriv. Mood armatab keepe - nendega võiks tutvust teha. Näiteks pehme ruuduline keep on väga põnev.

Karusnahku kasutatakse palju ning need on kontrastsed, mitte mantlikangaga toon-toonis.

Mida sa Tallinn Fashion Weeki moelaval näitad?

50 mudeli jagu praktilis sügise fantaasiad. Mul on laval selle aasta sügis, mida saab kasvõi kohe poest ja järgmise aasta ideed.

Disainerina elan ju paratamatult tulevikus, lavale toon parimad palad. Hooaja muutused mantlimoes ei valitse nii väga, kangad peavad olema kallid ja kvaliteetsed, siis need kestavad kaua.

Tallinn Fashion Week -  Raivo Holm
Tallinn Fashion Week -  Raivo Holm Foto: Erlend Štaub

Milliseid ohte võib kehvema kvaliteediga mantli hankijat varitseda?

Kui kangas ei ole hea, siis ei hoia ta ei vormi ega sooja. Mantel võib olla küll suur, raske ja kohmakas, aga külma ilmaga pole sellest mingit kasu. Kašmiir seevastu on imekerge, pehme ja soe.

Vaata Yeari mantlikollektsiooni moelaval siit:

Kaua üks hea mantel vastu peab?

Korralik asi kestabki vähemalt viis kuni kümme aastat nii, et ei kaota midagi oma väljanägemisest. Ja ega mood ei tee talle midagi, kui on originaalne ja huvitav disain. Pigem igav asi vananeb moraalselt ja muutub kandjale tüütuks. Ma hoian koguaeg silma peal sellel, mis maailmas toimub. Olen märganud, et tihti mõni idee saabki tõeliselt küpseks alles kolme-nelja hooajaga. Minu enda loomingus kehtib sama. Pika töö, testimise ja lihvimise käigus need kullaprooviga klassikud sünnivad.

Tallinn Fashion Week - Raivo Holm
Tallinn Fashion Week - Raivo Holm Foto: Erlend Štaub

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles