Ülimaitsvalt ülejääkidest: juurviljagalette neljale

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ajakirjade Kirjastus

Krõbedal muretainapõhjal vabakujuline lihtne pirukas ehk galette peaks kuuluma iga nutika kodukoka kuldvaramusse, kuna pakub lõputult võimalusi täidiste osas. Galette sobib koos värske salatiga lõunaks või kergeks õhtueineks. 

Igaüks, kes kodus toitu valmistab, teab, et ükskõik kui täpselt ka toidukoguseid ei planeeri, ikka jääb söögikordadest sageli üht-teist üle. Eelmise päeva toitu lihtsalt üles soojendada tundub paljudele igav. Toidujäägid on aga suurepärane algmaterjal, et lihtsatest koostisosadest, vähese vaevaga ja kiiresti meisterdada midagi täiesti uut ja põnevat. Mari-Liis Iloveri uuest kokaraamatust «Targa kokkaja retseptiraamat. Ülimaitsvalt ülejääkidest» leiad üle 60 lihtsa koduse retsepti, mille kõigi ühisnimetaja on «uuskasutus köögis». Rõhk on sõnadel «kodusus» ja «lihtsus», sest pea kõik raamatus olevad toidud valmivad kodus enamasti olemas olevatest toiduainetest ning maitsevad kogu perele! Avaldame raamatust tutvustuseks ühe retsepti. 

Siinne pirukas on röstitud ahjujuurikatest, kuid võist krõbeduse ja imelise maitse saanud pirukapõhjale saad laotada silmi kirjuks võtvas valikus toidujääke. Kana, sealiha, sink, peekon, seened, köögiviljad, erinevad kappi jäänud juustujupid - kõik sobib! 

Ise tehtud taina asemel võid pirukapõhjaks kasutada 250 g valmis muretainast (mitte magusat ja soovitavalt võiga)

Tainas:

  • 2,5 dl nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl kuivatatud tüümiani
  • 90 g külma võid
  • 3 sl külma vett

Täidis:

  • u 200 g röstitud erinevaid juurikaid (näiteks kartuleid, porgandeid, peeti) 
  • 70 g tükkideks murendatud mozzarella juustu
  • värsket tüümiani
  • palsamiäädikat
  • soola, pipart

Taina jaoks sega omavahel kõik kuivained, haki sisse külm või ja pudista näppude vahel või haki pika noaga puruseks. Lisa külm vesi ja suru tainaks. Vajuta tainapall lapikuks, keera toidukilesse ja pane tunnikeseks külmkappi.

Võta tainas külmkapist ja rulli jahusel laual hästi õhukeseks umbes 25 sentimeetrise läbimõõduga  ringiks. Tõsta tainale täidis nii, et äärtest jääks u 4-5 cm vabaks. Täidise vahele ja peale lüki mozzarella tükke. Raputa peale veidi soola ja pipart. Tõsta tainaääred täidise peale ja vajuta kergelt kokku.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni tainas on kuldne ja krõbe ja juust sulanud. Raputa valmis pirukale värske tüümiani lehti. Maitseks nirista peale veel mõned tilgad palsamiäädikat ehk balsamicot. Kui sul ei satu palsamiäädikat kodus olema, ära lase end sellest morjendada - pirukas on igati maitsev ka selle väikese finessita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles