Miks tehakse seksuaalse erutuse korral rumalaid otsuseid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanadas avaldati just uuring, mis tõestas, et seksuaalne erutus mõjub otsuste langetamisele sama halvasti kui purjusolek.

Ühes katses näidati sajale osalisele kas pornot või mitteseksuaalseid videoklippe ja uuriti neilt, kuidas nad teatud seksuaalsetes olukordades käituvad, vahendab Men’s Health. 

Tulemused näitasid, et erutunult suureneb seksuaalne riskikäitumine - näiteks kasutatakse siis harvem kondoomi. 

Teadlaseid huvitas aga ka see, kuidas mõjutab seksuaalne erutus otsustusvõimet väljaspool magamistuba. Teises eksperimendis vaatasid samu videoklippe järgmised 100 inimest, kes pidid seejärel blackjacki mängima. Sellega avastati, et erutunud mängurid tegid 13 protsenti rohkem riskantseid otsuseid. 

Uuringu autori Shayna Sparling selgitusel ei mõjuta seksuaalne erutus niiväga otsustusvõimet, kui motivatsiooni valiku taga. Näiteks võidakse loobuda kondoomi kasutamisest ka kõiki riske teades vaid seetõttu, et sel hetkel tundub see toredam. 

Sparlingu sõnul on ka varasemad uuringud tõestanud, et erutunult on inimesel raskem end kontrollida. Selle vältimiseks tuleks endaga oma piirangutes kokku leppida selge peaga. Kui sa paned reeglid varem paika, siis tead, mida õhtu edenedes oodata.

Näiteks soovitab doktor Sparling endale kõva häälega välja öelda või isegi kirja panna, et uue partneriga tohib seksida vaid kondoomiga. Mida rohkem sa seda endale ütled, seda suurema tõenäosusega jääd endale kindlaks. Tahtejõud on nagu vaimne lihas, mida saab harjutamisega tugevamaks treenida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles