Kui halb on pesemata hammastega magama jäämine? (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurem osa meist peseb hambaid peamiselt selleks, et vältida hambaaukude teket. Särav naeratus ja värske hingeõhk on selle meeldiv kõrvaltoime. Vahel tuleb aga kõigil ette, et õhtune hambapesu jääb mingil põhjusel ära - kas siis laiskusest või suurest kurnatusest. Kui halvasti see tegelikult mõjub?

Lühidalt öeldes ei olegi tingimata vaja pesta hambaid vahetult enne magama jäämist - sellest olulisem on pesta hambaid kaks korda 24 tunni jooksul, selgitab hambaarst Kimberly Harms Greatistis. 

Kuna suus on palju baktereid, siis koguneb hambakattu hammastele pidevalt. Nendel bakteritel kulub «küpsemiseks» umbes 24 tundi, mis selgitab ka hommikul ärgates tuntavat veidrat tunnet suus. Kogu päeva jooksul toodavad need bakterit hapet, mida eritub eriti palju, kui sa sööd või näksid. Seetõttu tulekski hambad sellest kihist vähemalt kaks korda päevas vabastada, sest mida kauem see hambavaapa söövitada jõuab, seda suurem on hambaaukude tekkerisk. 

Sellegipoolest soovitavad hambaarstid hambaid pesta pärast ärkamist ja enne magamaminekut, sest see aitab kaasa tugeva harjumuse tekkele. Kui sa ei taha minna musta suuga magama ja oled harjunud õhtuti hambaid pesema, siis hoiab see su suu korras. Hommikune pesu tuleb aga kasuks hingeõhu värskendamisele, mis teadupoolest on pärast magamist ebameeldiv. 

Tehniliselt on aga parem pesta hambaid õhtusöögi ja magamamineku vahelisel ajal, mitte vahetult enne uinumist, sest see annab hambapastas olevale fluoriidile võimaluse hambaid paremini magamise ajal tekkiva happe vastu kindlustada. Samas ei tohiks hambaid pesta ka kohe pärast söömist, mil hambavaap on nõrk. Pärast söömist oota hambapesuga vähemalt pool tundi.

Kui vahel jääb hambapesu õhtul vahele, ei juhtu sellest midagi hullu, kuid pikema aja vältel tekivad juba probleemid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles