Enne seda kellaaega tõusmine võib olla sulle kahjulik

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Melbourne’i ülikooli teadlased on jõudnud huvitavale järeldusele, mis meid, eestlasi, kellakeeramise eel kindlasti ääretult «rõõmustab»: enne päikesetõusu ärkamine ei ole mitte ainult ebamugav, vaid põhjustab «sotsiaalset jet lag’i» ehk rütmi sassiminekut. Õnneks keeratakse aga juba järgmise nädala lõpus kella, nii et loodetavasti aitab see nii mõnelgi meist rütmi taas paremini paika saada.

«Sotsiaalne jet lag» on väljend, millega seletatakse inimese ärkvelolekut päeva jooksul kui ta on iseseisvalt ärganud ning kuidas see erineb sellest, kui ta on sunnitud ärkama. Kui päike tõuseb, siis vähendab see loomulikul teel meie kehas melatoniini taset. Melatoniin on hormoon, mis aitab inimestel magada.

Samal ajal tõuseb meie kehas kortisoolitase – tegemist on nn stressihormooniga, mis õiges koguses annab meile aga paraja särtsu, et tegutsema asuda.

Teadlased jõudsid järeldusele, et kui pidevalt sundida oma keha loomuvastaselt käituma ja enne päikesetõusu üles ärkama, põhjustab see hormonaalset tasakaalutust ning suurendab südamehaiguste, rabanduste, diabeedi ja depressiooni riski, vahendab AOL.

Nende riskide vähendamiseks saad sa siiski isegi üht-teist ära teha, eriti kui su elustiil ei võimalda hilisemat ärkamist. Esiteks soovitavad eksperdid loobuda kohvist, teiseks tasub süüa tervislikku hommikusööki (kuna vähene päike tähendab ka vähem D-vitamiini) ning kolmandaks: pane tehnoloogia enda kasuks tööle! Saadaval on palju äratuskelli, mis äratavad sind valgusega, simuleerides päikesetõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles