15 levinumat viga kondoomi kasutamisel

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sekslelude tootjad loovad järjest põnevamaid tooteid ja päris tihti vajavad inimesed selgitust, kuidas mingit mänguasja kasutada. Kondoomi kasutamise kohta küsitakse harva, sest see tundub iseenesestmõistetav.

Kui kondoomi õigesti kasutada, on selle kindlus rasestumisvastase vahendina 98 protsenti, kuid hooletu ja vale kasutamine kukutab selle tõhususe 85 protsendile. Statistika näitab, et kondoomide kasutamisel tehakse vigu, mida saaks hõlpsasti vältida, kirjutab Ulakas Kaunitar.

1. Üks suurus ei sobi kõigile!

Need, kel on olnud kokkupuuteid liiga väikese kondoomiga, teavad, et esiteks on seda päris keeruline peale panna ja kui see ka õnnestub, siis pole see just kõige mugavam tunne, kui miski terve peenise ulatuses pitsitab ja verevarustust takistab. Liiga suur kondoom ei täida aga oma eesmärki, kui vahekorra ajal maha libiseb või lekkima hakkab. Lisaks erinevate maitsete, värvide ja kontuuridega kondoomidele tasub poodidest otsida ka erineva suurusega kondoome, sest üks suurus ei sobi kõigile.

2. Pööra tähelepanu ajastusele!

Kondoomi eesmärgiks ei ole ainult seemnepurskega eraldunud sperma kokkukogumine, vaid see takistab ka eelsperma ja kehavedelike sattumist partneri limaskestadele. Sellepärast on oluline, et kondoom pandaks jäigastunud peenise peale enne igasugust genitaalset kontakti. Nii saab kondoom täita oma eesmärki ja takistada võimalike bakterite jagamist ja infektsioonide teket.

3. Hoia tagavara!

Kondoom on asi, mis võiks olla igaks juhuks alati olemas ja parem, kui neid oleks varuks rohkem kui üks. Kindlasti suudab igaüks meenutada mõnda filmi, kus kirehoos paarikesel ainuke kondoom pakendist välja võttes katki läks ning iha sai võitu hirmust raseduse ees. Filmis lõpeb selline olukord tavaliselt rasedusega, kuid päriselus on ohuks ka suguhaigused, mis võivad kaasa tuua tervisekahjustusi kogu eluks. Sa soovid riskida sellega ühe naudingu nimel, päriselt? Kondoome pole kunagi liiga palju, hoia tagavara, kui hoolid endast ja oma partnerist. Kui juhtubki, et aegumistähtaeg hakkab kukkuma ja loodetud kirenooli sinu suunas keegi ei saada, saad kondoomi kasutada veel mitmel muul otstarbel.

4. Muuda oraalseks maitsvaks ja turvaliseks!

Kaitsmata oraalseksi puhul on samasugune oht nakatuda sugulisel teel levivatesse haigustesse kui vaginaalse seksi puhul. Mehele suuseksi pakkudes saavad naised tänu maitsestatud kondoomidele saada sellest tegevusest ka magusa maitsenaudingu.

5. Säilita õigetes tingimustes!

Kondoomid säilivad päris kaua, kuid ainult siis, kui neid hoida sobivates tingimustes. Rahakoti vahel pükste tagataskus mõjutavad neid nii hõõrdumine kui ka kehasoojus, mistõttu ei pruugi need kasutamise ajal olla enam töökindlad. Kõige parem on hoida kondoome eemal kuumusest, valgusest ja niiskusest. Voodi kõrval kapi peal on neist muidugi kasu ainult siis, kui sa seksid alati ainult oma voodis. Taskus kantavad kondoomid võiks kindluse mõttes aegajalt lihtsalt välja vahetada.

6. Aegumistähtaeg on pakil kirjas põhjusega!

Jah, kondoomid aeguvad, see kuupäev seal paki peal on põhjusega. See pole parim enne, vaid kõlblik kuni. Ära kasuta kondoomi, mille kasutamiseks loodud aeg on möödas.

7. Oma silm on kuningas!

Enne kondoomi kasutamist veendu visuaalse vaatluse abil, et sa pakendit avades ei lõhkunud seda oma küünte, sõrmuse ega millegi muuga.

8. Ära liialda libestiga!

Enamik kondoome on varustatud libestusainega, et neid oleks mugavam kasutada. Paljud paarid kasutavad naudingute suurendamiseks lisaniisutust. Seni, kuni libestit lisatakse mõistlikus koguses, on kõik hästi, aga kui voodi juba ujub libestusainest ning seda pannakse ohtralt nii kondoomi sisse, peale kui ka kõrvale, tekib oht, et olukord läheb liiga libedaks ja kondoom libiseb vahekorra ajal maha.

9. Rulli peale õigesti!

Osade kondoomide puhul võib olla keeruline aru saada, mis pidi see täpsemalt lahti rulluma hakkab. Kui oled juba poolel teel selle pealepanekuga ja selgub, et läks valesti, ära hakka seda õigetpidi keerama, kuna kondoomi küljes võib juba olla eelspermat. Võta uus kondoom ja viska teine ära.

10. Rulli alla välja!

Kondoomi peale pannes tuleb silmas pidada, et see rullitakse korralikult alla välja, mitte ei jäeta poole tee peale, ses muidu on oht, et see libiseb vahekorra ajal maha.

11. Ajasta õigesti!

Seda ehk ei pea küll ütlema, aga kondoom pannakse erekteerunud peenisele. Muide, on inimesi, kes loodavad «säästa» aega ja näevad suurt vaeva, et see juba enne eelmängu peale saada.

12. Pööra tähelepanu tipule!

Kondoomi peale rullides tuleks selle tipp sõrmede vahel kokku pigistada, et sinna ei jääks õhku. Muidu võib juhtuda sama, mis juhtub õhupalliga, kui see liiga täis puhuda.

13. Ava pakend kätega!

Kondoomipakend on disainitud kätega avamiseks. Seda ei avata hammaste, kääride ega noaga. Ainult sõrmede abil!

14. Ei korduvkasutusele!

Kondoomid pole korduvkasutatavad! Kui vahekorra ajal on korra juba seemnepurse toimunud, tuleb peale panna uus kondoom, muidu tekib oht, et kondoom hakkab üle ääre ajama. Korduvkasutust ei tohi harrastada ka kolme osapoolega vahekorra puhul, kus partnereid vahetatakse. Iga partneri jaoks olgu valmis uus kondoom, et vältida suguhaiguste levikut.

15. Eemalda õigeaegselt!

Kuigi hetk pärast orgasmi ei suuda keegi mõelda kondoomi eemaldamisele, peaks seda siiski võimalikult kiiresti tegema. Kui mees jääb puhkama naise sisse ja tema erektsioon kaob, võib sperma hakata lekkima või kondoom takerduda naise sisse, kui teineteisest eemaldutakse.

Kuigi tegijatel juhtub nii mõndagi, on suurim viga jätta kondoom ostmata ja kasutamata.

Turvalisi ulakusi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles