Asjad, mille pärast õhtusöögile kutsutud külalised sind salamisi hukka mõistavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Külalistele sooja õhtusöögi pakkumine on üks kõige külalislahkem ja imelisem tegu, mida jahedal sügisõhtul teha. Kui su kodu on hubane ja sa oled hea võõrustaja, jääb külalistele loodetavasti meelde vaid see, kui tore neil oli. 

Selleks, et kõik õnnestuks, tuleb aga tähelepanu pöörata paljudele pisiasjadele, kirjutab Epicurious ja tuletab meelde, mida külalised enim märkavad.

Kuidas sa külalisi tervitad

Esmamulje on oluline igal kohtumisel, ka sõpradele oma kodu tutvustades, ja see saab alguse juba kutsel. Kui külaline küsib, mida ta võiks kaasa võtta, siis ära palu tal sõita linna teise otsa mingi erilise lisandi järele. Pudel veini on õhtusöögiks ideaalne külakost. 

Paljud külalised tunnevad end kindlamalt ka siis, kui võõrustaja selgitab aegsasti, kuidas tänavalt ukseni jõuda - kas trepikoda on lukus, kuidas töötab fonolukk, kas aias on koer jne. 

Uksest sisse astumise järel on külalistel hea meel, kui neile pakutakse suupisteid ja midagi juua. Kõik tunnevad end ebamugavalt, kui juua ei pakuta ja nad peavad hakkama ise endale juua küsima või jooke välja valama.

Söögi ajastus

Kui külalised on kutsutud kella seitsmeks, siis peaks söök olema selleks ajaks valmis või vähemalt poole peal. Mitte keegi ei taha nii hilja õhtul avastada, et sa alles alustad söögitegemist ja õhtusöök saab valmis kolme tunni pärast. Kui sul läheb söögivalmistamisega väga kaua aega, võib olla, et pingutad ka veidi üle. Külalised tegelikult ei vaja seda, nad tahavad ka seltskonda ja suhtlemist. Ära jää kööki liiga kauaks. Pealegi võivad sõbrad tunda end ebamugavalt, kui pakud neile ülipeeneid võõrapäraseid roogasid, mida nad süüa ei oska.

Salvrätid

Kuigi külalised ei pruugi tähelepanu pöörata sellele, kas laud on kaetud laudlinaga või mitte, märkavad nad seda, kui laual pole salvrätte. Tihti unustatakse ka jätta külalistele vannituppa puhtaid käterätikuid. Keegi ei taha kuivatada oma käsi võõras kohas niiskesse saunalinasse.

Kuidas sa vett serveerid

Hoia segadus ja arusaamatused kohe ära sellega, et paned lauale valmis kannu vett ja selle kõrvale veeklaasid. Külalised ei peaks vett eraldi küsima tulema.

Olukord jääga

Külalised märkavad, kas sul on piisavalt jääd või ei ning kuidas see jää lõhnab ja maitseb. 

Kui palju toitu sa pakud

Inimesed on tegelikult lihtsad - on neid, kes on pettunud vaid siis, kui toitu on liiga vähe. See, et üks kanatükk on kausis alles, ei pruugi olla hea märk, sest võimalik, et kõik on lihtsalt liiga viisakad, et viimane tükk omale võtta. Külalistele süüa valmistades tee toitu alati suurema varuga, sest pikalt istudes on suurem võimalus, et paljud tahavad teist portsu. Ka tasub teada, et külalised ei heida ette su maitset alkoholi osas ja oskust veini valida, kui seda vaid piisavalt palju jätkub. Õhtusöögiks valmistudes tasub arvestada üks pudel veini täiskasvanu kohta. 

Taustamuusika ja valgus

Üldiselt peaks külaliste saabumiseks teleka välja lülitama, kui teil pole just plaanis koos vaadata mõnd spordiüritust või filmi. Taustamuusikat tavaliselt ei märgatagi enne, kui seda pole üldse või kui see on liiga vali ja segab lobisemist. Valgustusel on suurem roll kui arvatakse, sest kui tuled põlevad liiga eredalt, on külalistel raske end vabalt tunda.

Magustoit

Magustoidu ajal hakkab pihta meelelahutus. See ei pea olema sugugi keerukas ja ise tehtud, peaasi, et see on olemas ja et sa oled magustoidu serveerimisel veidigi vaeva näinud. Magustoit on viimane asi, mis sinu juures külas olles suhu pistetakse ja see jääb paratamatult hästi meelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles