Kuidas teha lõunauinakut ja mitte ärgata pahurana

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väga pikal ja väsitaval päeval kulub ära kerge kosutav lõunauinak. Need, kes ärkavad uinakust alati pahura ja veelgi väsinumana kui varem, teevad lõunauinakut lihtsalt valesti. 

Kui sul on 10 minutit

Kergesti uinuja saab oma akusid laadida juba kümneminutilise uinakuga. Flindersi Ülikooli uuringuga leiti, et isegi vähem kui veerand tundi kestev uinak teeb inimese ärksamaks ja parandab kognitiivset võimekust. Selleks pole vaja ööriideid selga panna - pikuta argirõivastes voodil või diivanil ja võta kerge tekk peale, soovitab Pure Wow. Ära kardinat ette tõmba, et loomulik valgus valgutaks ruumi  - nii ei ole sul liiga raske ärgata. Isegi kui sa ei jää päris magama, tuleb silmad kinni pikutamine abiks, et veidi jõudu koguda.

Kui sul on 20 minutit

Seda geniaalset trikki nimetatakse «kofeiiniuinakuks». Vahetult enne pikali viskamist joo ruttu üks tassike kohvi. Selleks, et kofeiin kogu võimsusel mõjuma hakkaks, kulub tavaliselt umbes pool tundi. Kui sa paned omale äratuse 20-30 miniti pärast, siis ärkad värske, erksa ja tegusana.

Kui sul on tunnike

Mida kauem sa magad, seda suurem on tõenäosus, et sa ärkad unise ja pahurana. Selleks võid proovida kasutada äppe (näiteks Pzizz), mis jälgivad su unetsükleid ja äratavad üles, kui oled REM-unetsüklis. Pista kõrvaklapid kõrva ja kuula helisid, mis juhivad su une pikkust. Nii on sul esiteks kergem uinuda ja teiseks ka kergem õigel ajal üles ärgata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles