Mis juhtub, kui spermat alla neelata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jah, me teame, et see on piinlik teema, kuid kui on küsimus, tuleb sellele ka vastus leida. Paljud on tundnud huvi, mis saab, kui sperma alla neelata - kui palju on selles kaloreid ja on see tõesti nii valgurikas supertoit nagu mõned väidavad?

Mehe ejakulaat ei koosne üksnes seemnerakkudest, kirjutab Greatist. Peale seemnerakkude on selles vedelikus ka mitmeid teisi eritisi mehe reproduktiivsüsteemist. Evolutsioon on kujundanud selle võimsa segu piisavalt tõhusaks, et sperma jõuaks peenisest välja oma sihtmärgini ja suudaks munaraku viljastada. 

Üksik spermarakk seemnejuhast ilma abita ei jõuaks kuhugi, mistõttu tuleb teistest näärmetest ja kanalitest lisavedelikke, mis teevad kokku seemnevedeliku. Enamik sellest on kergelt leeliseline eesnäärmevedelik, veidi vedelikku tuleb ka seemnepõiekestest ja teistest näärmetest. Kõikidel nendel vedelikel on oma tähtis roll. Näiteks eesnäärmevedelik neutraliseerib kergelt happelise tupe keskkonna; seemnevedelikus on ka veidi fruktoosi, rasvhappeid ja valke, et sperme toita ning oma eesmärk on mujalt näärmetest tulnud vedelikul, mis puhastab kusitist tulnud uriinijäägid ja niisutab peenist.

Tavalises mehe seemnevedelikus, mida on keskmiselt üks teelusikatäis, on umbes 5-25 kilokalorit ja minimaalses koguses valke. Spermarakke on ejakulaadis vaid üks protsent, ülejäänu on umbes 200 erinevat valku, vitamiini ja mineraalid (ka C-vitamiin), kaltsium, kloor, sidrunhape, fruktoos, piimhape, magneesium, lämmastik, fosfor, kaalium, naatrium, vitamiin B12 ja tsink. Nende koostisosade ning ka spermide hulk ja liikuvus sõltuvad mehe vanusest, kaalust ja elustiilist ehk trennist ja toitumisest. Lõppkokkuvõttes ei saa üle ega ümber sellest, et spermakogus on väga väike ja igasugune toiteväärtuse üle arutamine on tegelikult mõttetu. 

Mõned uuringud on küll näidanud, et spermaga kokku puutuvatel naistel esineb vähem depressiooni ja raseduse ajal võib see vähendada preeklampsia riski, kuid kui partner on uus ja tema tervislik taust teadmata, on kondoomita seks väga riskantne.

Kuulujutt, et sperma on valgurikas ja mõjub naise tervisele hästi, ei pea seega vett ja suguhaiguste riski tõttu on siiski mõistlikum spermaga kokkupuudet ja selle alla neelamist vältida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles