Viis asja, mida rikkad inimesed ei tee

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Me kõik tahame elada mugavat ja jõukohast elu – sellist, kus me ei peaks muretsema sissetulekute pärast ning me süda oleks rahul, et oleme saanud oma lastele pakkuda mõistliku tagala.

Meil on alati midagi edukatelt ja jõukatelt inimestelt õppida. Oprah’ abiga vaatame täna, millised on need asjad, mida rikkad inimesed ei tee.

  1. Nad ei lähe enne teisi pensionile. Tänapäeva Ameerikas lähevad inimesed pensionile keskmiselt 61aastaselt, kuid ometi ei plaani USA kõrgepalgalised lõpetada töötamist enne, kui nad on saanud 70aastaseks – näitab hiljutine uuring. Pooled neist ütlevad, et neile lihtsalt meeldib töötada. Tõsi, nende töö ei ole üldjuhul kontimurdev, kuid mitte alla andmine on suhtumine, mis tuleb meile kõigile kasuks.
     
  2. Nad ei ärka kell 6 hommikul ega hakka kirjadele vastama. Sa kindlasti tead, et edukad inimesed alustavad oma päeva varakult – erinevad uuringud viitavad, et üldiselt ärkavad nad juba 5-6 paiku. Mida sa aga ei pruugi teada, on see, mida nad selle ajaga teevad. Ei, nad ei veeda aega Facebookis või ei korrasta oma kirjakasti, sest see on midagi, mille jaoks nad leiavad aega ka päeva jooksul. Selle asemel keskenduvad nad mõnele projektile, mis on hetkel tähtis ning see ekstra tund päevas annab neile tõelise eelise.
     
  3. Nad ei ignoreeri tööpakkumist lihtsalt seetõttu, et see pole kõrgemale positsioonile. Kuigi paljud kõrgepalgalised inimesed hoiavad pidevalt silmi lahti järgmise karjäärihüppe jaoks, ei ütle nad ära ka pakkumistele, mis esmapilgul ei vii edasi või on suisa positsiooni mõttes samm tagasi. Seda juhul, kui perspektiiv uues ametis on kõrgelennuline. Kui sa teed horisontaalse karjäärimuutuse, võib see sulle kasuks tulla, ka siis, kui teed selle asutusesiseselt. Sarnane palk, ametinimetus ja vastutusala võib kaasa tuua uued sidemed, töötamise alal, mis areneb kiiremini või muud boonused.
     
  4. Nad ei osta, kui saavad üürida. Kodu omamine on nii Ameerika kui ka Eesti unelm, kuid ei maksa eeldada, et kõik, kes saavad endale koduostu lubada, seda ka teevad. Taas on moodi tulnud viie-aasta-reegel: kui sa ei tea, kas jääd sinna elama viieks aastaks, siis ei tasu ostma hakata. Kinnisvaraturg on praegu seisus, kus pidevalt töökohtade ja erinevate elupaikade vahet rändavad inimesed ei saa enam kasu sellest, kui paari aasta pärast oma kodu maha püüavad müüa.
     
  5. Nad ei osta enne hinda võrdlemata. On tõenäoline, et kui sa seda loed, teed sa ka paljud oma ostud internetist. Kuid lisaks soodsamatele hindadele on internetist ostmisel veel üks eelis ja seda kasutavad jõukad inimesed enamasti ka ära – hinnavõrdlus. Ära osta kallimalt, kui saab odavamalt!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles