Mida unetuse korral öösel teha ei tohiks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus.
Unetus. Foto: SCANPIX

Enamik inimesi kogeb mingil hetkel enda elus insomniat ehk unetust ning kümnel protsendil on see probleem krooniline.

Põrnitsedes igal öösel mitmeid tunde lage, ei oska lõpuks enam midagi peale hakata ja ei tea, kuidas olukorda parandada. Health.com tõi välja, mida unetuse korral öösel teha ei tasu.

Ära vaata kella

Selle asemel: pane kell silma alt ära või peida sahtlisse. Kella vaatamine vaid virgutab sind ning võimendab mõtet, et sa ei jää «kunagi» magama.

Ära jää voodisse rohkem kui 15 minutiks

Selle asemel: mine teise tuppa ja tee midagi rahulikku – näiteks loe raamatut või vaata mugavas tugitoolis televiisorit. Oluline on ajule meelde tuletada, et su voodi on magamiseks, mitte ärkvel lamamiseks ja muretsemiseks.

Ära istu eredas valguses

Selle asemel: kui pead üles tõusma, pane põlema vaid hämar valgusti või istu televiisori / arvutiekraani kumas. Hoia eredad lambid kustus, sest valgus häirib melatoniini – hormoon, mis reguleerib und - tootmist ajus.

Ära tee midagi ergutavat

Selle asemel: leia ajaveetmiseks tegevus, mis laseb ajul puhata – näiteks kudumine, igava raamatu lugemine või uinutava saate vaatamine. Kriminaalromaani lugemine või kulutuste kokkuarvestamine võib aju töös ja ärkvel hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles