Janek Mäggi: võimekas presidendiproua võib ka ise riigipeaks kandideerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Mäggi ja Evelin Ilves
Janek Mäggi ja Evelin Ilves Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tänases Postimehes pakkus ajakirjanik Elo Odres välja idee edaspidi riigipead valides kandidaatide abikaasadele rohkem tähelepanu pöörata ja Kadriorgu ühe presidendi asemel esipaar valida, mida suhtekorraldaja Janek Mäggi pidas ebavajalikuks, kuna riigi eesotsas piisab ühest võimekast isikust.

Odrese arvates peaks praeguse esileedi Evelin Ilvese ettevõtlikkus ja arvamusliidri roll meid sügisel toimuvate presidendivalimiste eel mõtlema panema, kas Kadriorgu peaks valitama riigipea asemel parim võimalik paar.

Janek Mäggi leidis, et tegelikult on kogu aeg valimistel tähelepanu pööratud ka presidendikandidaatide abikaasadele, kuid riigi juhtimiseks piisab ühest inimesest: «See on kohutavalt tore, et meil on aktiivne, huvitavate ja heade mõtete, ühiskonda tervendavate ideedega presidendiproua, aga teisest küljest arvan, et riiki juhib ikkagi – vähemalt võiks juhtida – president.»

«Kui on väga võimekas presidendiproua, siis ta võib kandideerida ka ise presidendiks või olla välisminister,» viitas suhtekorraldaja Ameerika näitele, kus Hillary Clinton pärast esileedi seisust riigipeaks pürgis.

Kuigi presidendi valikul mängib kindlasti rolli kandidaadi abikaasast kujunev avalik arvamus, ei tohiks Mäggi sõnul viimast ootustega koormata. «Reaalses elus on ikkagi nii, et kui on väga võimekas mees, siis talle võib-olla meeldib hoopis väga tagasihoidlik ja rahulik naine, kes ei ole sellest presidendiametist üldse huvitatud.»

Rahvas kohaneb erinevate isiksustega

Odres kirjutas veel, et rahval oli eelmiste presidendiprouade järel raske ettevõtlikku Evelini omaks võtta ning viitas võimalusele, et edaspidi võib ilmneda sarnane tõrksus tahaplaanile hoidvate esileedide puhul. Janek Mäggi arvates suudaks aga avalikkus kindlasti ja üsna kiiresti erinevate isiksustega riigi eesotsas kohaneda.

«Meile tundub, et kui on üks tugev kuvand loodud, siis see on ainuvõimalik. Mingil hetkel oli meil tunne, et meie president võib olla ainult Lennart Meri, aga nüüd me näeme, et tegelikult võivad ka Arnold Rüütel ja Toomas-Hendrik Ilves,» märkis suhtekorraldaja.

«Ajalugu annab mõnele ajastule võimsama pitseri kui teisele, aga see ei sõltu ainult presidendi ja tema abikaasa isikust, vaid kindlasti ka sellest, milline on ajalooline kontekst.» Mäggi sõnul on Eesti ühiskond tänasel päeval sedavõrd küps, et ühe isiku roll ei ole nii absoluutne kui mõnes diktatuuririigis.

Samas ei pea mees presidendi ametit sugugi vähetähtsaks: «Igasugused isikud, kes on väga mõjukad, omavad meeletut rolli, aga ma arvan, et see roll, mida inimesed arvavad, et presidendil on, et see on tegelikkuses oluliselt väiksem, kui rahvale tundub.»

Evelin Ilves on esileedina Mäggi arvates väga hästi hakkama saanud: «Minu arvates on väga vahva, et mõnikord on sellised kübarad, mis tähelepanu pälvivad. Mina avatud inimesena mõtlen, et loomulikult – olgu huvitavad inimesed, nendel olgu põnevad mõtted ja tehku palju.»

Samas ei tohiks suhtekorraldaja hinnangul presidendi abikaasale eraldi kohustusi või ootusi panna: «Kui mõnel presidendil on tagasihoidlik abikaasa, las ta olla, kui teisel on aktiivne, las ta olla. Miks me peame suruma seda mingisugusesse formaati ja kujutama ette, et presidendiproua peab olema täpselt selline nagu näiteks Ingrid Rüütel või Helle Meri või Evelin Ilves?»

«Minu arvates on nad väga väärikad isiksused oma rollis ja kui nüüd peaks juhtuma, et sügisel tuleb uus president, kellel on täiesti teistsugune abikaasa, siis pole sellest mitte midagi halba.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles