Lapsel võib tekkida alandusi taluva ema vastu trots

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tähtvere avatud naistekeskuse juhataja Meeli Lokk ütles ajakirjas Pere ja Kodu, et vahel arvavad paarisuhtevägivalla all kannatavad naised, et pere ja laste nimel kooselu jätkamine õigustab nende kannatusi.

«Paraku pole harvad juhud, kui lastes tekib kasvades trots just ema vastu, kes laseb ennast alandada ega seisa enese ega laste eest,» märkis Lokk.

Vägivaldses suhtes elamine kahjustab naistekeskuse juhataja sõnul emarolli täitmist. «Ema autoriteedi õõnestamine, emapoolsete last puudutavate otsuste eitamine ja kasvatusmeetoditele vastutöötamine - kõik see tekitab emas ebakindlust ja abitust.»

Vägivaldset vanemat iseloomustab Lokki sõnul tihti enesekesksus - ta ei ole valmis oma eluviise laste vajadustest lähtuvalt muutma ega laste vajadustega arvestama.

Samas võib laps trofeena väga hästi sobida enesekesksele mehele, kes soovib end avalikkuses näidata heas valguses. Nii võivad isad, kellele ei lähe laste tunded ja kogemused korda, taotleda advokaatide abil lapse hooldusõigust.

«Paraku võib kohtul ja lastekaitsetöötajal olla raske aru saada, millega tegu, kui nad näevad avalikkuse ees ja meedias hea isana esinevat meest, kes on kohtus veenev ja enesekindel, ning tema vastas vägivaldsest suhtest muserdatud, lapsega ööd-päevad üksi toimetamisest ja majanduslikust kitsikusest kurnatud ema.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles