Varane lisatoidu andmine suurendab lapse ülekaalulisuse riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebile ei tohiks hakata andma lisatoitu liialt vara.
Beebile ei tohiks hakata andma lisatoitu liialt vara. Foto: SCANPIX

Rinnapiimaasendajat saavad imikud, kellele hakatakse tahket toitu andma enne neljandat elukuud, on hiljem suurema tõenäosusega ülekaalulised kui need, kellele ei hakata nii varakult lisatoitu andma, vahendab kliinik.ee.

Dr Susanna Huh ja tema kolleegid Bostoni lastehaiglast jälgisid kolme aasta jooksul umbes 850 beebit ja nende emasid. Kui titad olid kuus kuud vanad, küsiti emadelt, kas nad toitsid last rinnaga - kui jah, siis kui kaua ning millal nad hakkasid talle andma selliseid toiduaineid, nagu puder, puuviljad ja piimatooted.

Kui lapsed olid saanud kolmeaastaseks, mõõdeti nende pikkust ja kaalu, et teha kindlaks, kas nad on ülekaalulised. Ülekaalulisteks loeti lapsed, kelle kehamassiindeks jäi vastavas vanuseklassis ja soo lõikes 5 protsendi kõige kõrgemate näitajate hulka.

Beebidel, keda imetati vähemalt neli kuud, ei mõjutanud vanus, mil nad hakkasid lisatoitu saama – kas enne viiendat elukuud, viiendal, kuuendal või seitsmendal elukuul või hiljem –, mitte kuidagi ülekaalulisust kolmeaastasena.

Olenemata sellest, millal hakati tahket toitu andma, oli rinnaga toidetud beebidest, keda uurijad olid jälginud, mõne aasta pärast ülekaaluline iga neljateistkümnes.

Ent ajakirjas Pediatrics avaldatud uurimistulemuste kohaselt oli nendest beebidest, keda toideti sünnist saati rinnapiimaasendajaga või kelle imetamine lõpetati enne viiendat elukuud, samas vanuses ülekaaluline iga neljas.

See tähendab, et kui need beebid hakkasid lisatoitu saama enne viiendat elukuud, olid nad 25-protsendilise tõenäosusega kolmeaastasena ülekaalulised. Kui vanemad hakkasid tahket lisatoitu andma viienda ja kuuenda elukuu vahel, oli ülekaalulisuse risk kõigest üks kahekümnele.

Samas suurendas ülekaalulisuse tõenäosust ka see, kui tahket toitu hakati lapsele andma seitsmendal elukuul või hiljem, kuid selliste juhtumite vähesuse tõttu ei olnud autoritel võimalik teha paikapidavaid järeldusi, kas lisatoidu liigne vältimine suurendab samuti ülekaalulisuse riski, vahendab Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles