Uuring: suure peaga sündinud lapsed on teistest intelligentsemad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Suur pea» vastsündinul võib vanemaed kõvasti ära ehmatada, sest see võib tähendada midagi väga halba. Nüüd tuli aga välja, et kui vesipea ohtu ei ole, võib suuremat peaümbermõõtu pidada isegi heaks märgiks, sest see võib viidata lapse suurele intelligentsile.

Rahvusvaheline teadlaste rühm uuris seoseid geenide, IQ ja üldiste tervisenäitajate vahel ning leidis, et suure koljuga lapsed võivad olla teistest targemad. Uuringu tulemused avaldati Väljaandes Molecular Psychiatry, edastab The Independent.

Analüüsimiseks kasutati üle 100 000 briti vere-, uriini- ja süljeproovi ning uuriti ka nende taustainfot ja elustiili. Nii leiti, et need, kes sündisid suure peaga, omandasid oluliselt suurema tõenäosusega ülikoolihariduse ja said nii keele- kui matemaatilistes testides paremaid tulemusi. See tähendab, et laps, kelle peaümbermõõt sündides on üle keskmise ehk rohkem kui 36 cm, võib tulevikus osutuda intelligentseks täiskasvanuks. 

Loomulikult pole peaümbermõõt ainus faktor. «Uuring kinnitas ka kehtivat teooriat, et need, kelle üldine tervis on parem, on tõenäoliselt kõrgema intelligentsiga,» lisas uurija Saskia Hagenaars.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles