Rasedusaegne iiveldus võib olla päritav

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased, kes uurisid hüperemeesi ehk leevendamatu rasedusaegse oksendamise ja iiveldamise diagnoosiga naiste ema- ja isapoolseid perekondi, leidsid, et tegemist võib olla päriliku seisundiga.

Nimelt leidsid UCLA ja Lõuna-California Ülikooli teadlased, et naistel, kelle õed on raseduse ajal kogenud hommikust haiglaselt kehva olekut, tekivad sarnased sümptomid 17 korda tõenäosemalt, vahendab teadus.err.ee.

Uurijad võtsid vaatluse alal 650 naist ning hüperemeesi diagnoosiga naiste perekondlikku tausta võrreldi selliste sookaaslaste omaga, kellel raseduse ajal leevendamatu oksendamise seisundit ei esinenud.

Leiti, et hüperemeesi põdejad omasid enam kui viis korda suurema tõenäosusega õde, kes oli raseduse ajal kogenud sarnaseid sümptomeid - eristades analüüsi käigus hüperemeesi haiguslikku seisundit tõsisest hommikusest oksendamisest, oli risk hüperemeesi tekkeks aga 17,3 korda kõrgem.

Kolmandikul hüperemeesi diagnoosiga naistest esines raseduse ajal sarnaseid sümptomeid ka emal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles