Personaaltreener Egert Oiov: otsetee unistuste täitumiseni

, Vormiloojate peatreener ja nõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Personaaltreener Egert Oiov (paremal)
Personaaltreener Egert Oiov (paremal) Foto: Vormiloojad

Meil kõigil on soovid, eesmärgid ja unistused. Peavadki olema – kuidas muidu areneksime? Mõtleme nende saavutamisele päevast päeva. Tihti jääbki see vaid mõtlemiseks, sest tegemata jääb esmane samm, mis on kogu protsessis kõige olulisema tähtsusega! Näiteks, vaevalt sa enam koju tagasi pöördud, kui oled juba jooksuringiga alustanud, kirjutab Vormiloojate peatreener ja toitumisnõustaja Egert Oiov.

Järgnevalt anname sulle mõned lihtsad nipid, kuidas astuda esimesed sammud tähtede poole. Kuigi Vormiloojad keskenduvad üldiselt tugeva tervise, treenitud keha, normaalse toitumise ning unistuste vormi saavutamisele, on paljud alljärgnevatest põhimõtetest ülekantavad ka eesmärkide saavutamisele elus üldisemalt. Meie organism on tervik, vaim ja keha peavad olema tasakaalus. Ainult selliselt suudame saavutada maksimaalse heaolu taseme ja viia ellu oma unistused.

Olles ennast meiega samale lainele viinud ning võtnud eesmärgiks oma unistuste keha saavutamise, siis järgnevad nõuanded aitavad üle saada esmasest ja kohati kõige keerulisemast takistusest. Kardinaalsed muudatused tunduvad liiga võimatud ning valgus tunneli lõpus liiga kaugel? Alustame algusest.

  • Treeningutega alustamine. Leia nädalas vähemalt kaks-kolm päeva, mil liigud aktiivselt. Alustuseks sobib kasvõi tunnine jalutuskäik mõõdukas tempos. Tõsta koormust järk-järgult. Püüa leida need mõned tunnid nädalas, mil oma füüsilise tervise eest hoolt kannad. Pea plaani ning kirjuta oma edusammud üles, märkmed sinu treeningpäevikus või märkmikus annavad kindlust jätkamiseks. Kui oled seda juba mõne nädala teinud, siis on päris keeruline loobuda, kuna üleskirjutised annavad märku, palju oled juba hetkel panustanud.
  • Planeeri treening oma märkmikusse või kalendrisse sarnaselt mõne tööülesande või kohtumisega. Selliselt on kindel tegevus alati nähtaval ja sõnastatud selliselt, et sellest ei saa loobuda. Samamoodi ei loobu sa ju näiteks kalendrisse planeeritud sõbra sünnipäevast?
  • Mõtle läbi, sõnasta ning märgi ülesse oma soovitud eesmärgid ning vahendid, mida nende eesmärkide täitmiseks teha plaanid. Pane see info alati nähtavasse kohta. Kirjuta peeglile, seinale, kalendrisse, desktopile jne.
  • Vaata läbi oma menüü ja igapäevane toitumine. Alusta kõige söödava ja joodava üles märkimisest ning tee seda vähemalt viie kuni seitsme päeva jooksul. Nii märkad juba isegi, millised on igapäevased toitumisharjumused. Tihti aitab niisugune märkimine kehakaalu kontrolli all hoida, sest tahest tahtmata aitab see korralikumalt toituda. Sa lihtsalt ei soovi, et seal kajastuksid asjad, mis on vastuolus sinu unistuste ja eesmärkide saavutamisega. Näiteks igapäevased maiustused, saiakesed, hamburgerid, gaseeritud joogid ja muu sellise saab asendada palju kasulikemate alternatiividega.
  • Planeeri oma toitumist! Tee seda selliselt, et saaksid enamuse toidukordi kodus ise valmistada. Eelista puhast ning täisväärtuslikku toitu. Kui oled karbikese head ja paremat tööle kaasa võtnud, siis vaevalt enam hetkeemotsiooni ajendil lõunapausi ajal välja (rämpstoitu) sööma lähed.
  • Püüa süüa vähemalt viis korda päevas. See ei tähenda, et pead viis suurt praadi ära sööma, tegelikult vaid kolm korralikku toidukorda ning kaks vahepala. Söö iga kolme-nelja tunni möödudes. Selliselt väldid ülesöömist ning oma isudele järeleandmist. Tühja kõhuga on ju palju lihtsam sattuda mõne põneva maiustuse ohvriks.
  • Poodi minnes pane esmalt kokku nimekiri asjadest, mida sul tegelikult vaja on ning vali ostukorvi ainult need tooted. Nimekiri aitab välistada, et sinna satuksid kõik põnevad ja ahvatlevad maiustused, mille igapäevane söömine sind soovitud eesmärkidest kaugemale viib. Samuti aitab nimekiri ja planeerimine säästa ka raha. Kindlasti ära mine poodi tühja kõhuga.
  • Elu on elamiseks! Oleme nõus, kuid millise kvaliteediga sa seda elada soovid? Kumb on suurem unistus, kas see igapäevane koogitükk või hoopis täisväärtuslik ja tervislik elustiil koos terve keha ja terve vaimuga? Mõtle selle peale alati, kui keegi sinu unistused kahtluse alla seab. Terves kehas on terve vaim ning paljud tervisehädad saavad alguse just tasakaalustamata toitumisest.
  • Jää endale kindlaks, ükskõik mis ei juhtu. Ära võta tõsiselt teiste kadedusest tingitud kommentaare, mis püüavad sind unistustest kaugemale tirida. Püüa jääda oma eesmärkidele kindlaks, isegi siis kui kõik alguses ideaalselt ei õnnestu. Suutes esimesed tõkked ületada, tulevad järgmised juba mängleva kergusega.
  • Leia endale keegi, kes sind su tegemistes toetab. Olgu selleks treener, elukaaslane või hoopis parim sõber. Lihtsam on usaldada ühte kindlat isikut kui kümmet erinevat, kes sulle kõik vastukäivaid nõuandeid jagavad.
  • Ära muutu tuulelipuks ning sõltuvaks erinevatest arvamustest ja ideedest. Erinevaid imedieete, salenemist võimaldavad preparaate, toidulisandeid, kiiret kaalulangust või ülikiiret supervormi lubavaid programme on tuhandeid. Säilita kriitiline mõtlemine ning pea meeles, et tegemist on pikaajalise protsessiga. Ükski imenipp ei vii sind vormi lühikese ajaga. Oluline on kogu elustiili muutmine, mitte üksnes lisakilodest kiire vabanemine. Vastasel korral oled algses seisus varsti tagasi ning kogu vaevaline töö on olnud tähtusetu. Tõsta oma teadlikkust ning ammuta infot usaldusväärsetest allikatest. Tänapäevases infouputuses on kaine mõistuse säilitamine olulise tähtsusega. Ära lase oma tervist ohvriks tuua kõikidele lihtsatele ning «imelistele» vahenditele.
  • Püüa magada vähemalt seitse-kaheksa tundi ööpäevas. Korralik uni võib olla määrava tähtusega. Magamistuba olgu ainult magamiseks. Võimalusel eemalda sealt kõik elektroonikaseadmed jms segavad asjandused.
  • Püüa vabaneda liigsest stressist ja ületöötamisest. Sinu enda tervis ja heaolu on palju olulisem kui kõik muu. Väärtusta ennast!
  • Pea meeles, et mitte keegi ei ole alustamiseks, liiga vana, liiga ülekaaluline, liiga laisk! Kõik piirid loome oma mõtlemisega endale ise.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles