Uuskasutusdisain leiab koha nii tänavatel kui presidendi vastuvõtul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ReUse Republicu õhtukleitide näitus.
ReUse Republicu õhtukleitide näitus. Foto: Kadri Bussov

Eilsest Kristiine keskuses avatud ReUse Republicu disainiturul võib näha nii karvaseid kui sulelisi rõivad ning põnevaid leide jätkub kasukatest kõrvarõngasteni. Esmakordselt pakub silmailu ka taaskasutusbrändi õhtukleitide väljapanek.

Loodussõbralikul põhimõttel rõivaste ümbertegemine on viimasel ajal üha rohkemate disainerite loomingut inspireerinud, kuid laojääkidest tualettide valmistamine – mida pealegi veel vabariigi aastapäeva vastuvõtul kanda saaks – igaühel ilmselt pähe ei tuleks.

ReUse Republicu eestvedaja Mari Martini sõnul tekkis idee, kuna enamjaolt valmistavad brändi disainerid igapäevarõivaid. «Näitus soovis tõestada ja tutvustada, et taaskasutuse läbi on võimalik luua ka pidulik rõivas. Selline, millega võiks minna isegi presidendi vastuvõtule. Ning võime saladuskatet paljastada, et ReUse Republicu kleiti võib näha see aasta ka presidendi vastuvõtul,» avaldas Martin.

«Milleks igaks korraks luua uus kleit, mida vaid korra selga panna? Ning mis saab kõikidest nendest uhketest kleitidest, mis vastuvõtul korra käinud? - Need mõtted panid disainereid looma kõiki näitusetöid.»

Mis ühele kalts, on teisele ballikleit

Tualettide väljapanekul saab teiste hulgas näha Axonova kleiti (pilt 3), millel disaineri käekiri selgelt äratuntav. Mis täitis varem varruka eesmärki, on nüüd saanud kleidi kaeluseks. Nii seeliku- kui ülemise osa lähtematerjaliks oli neiu sõnul umbes viis Sangari meestesärki.

Unustatud pole presidendi vastuvõtu temaatikat: «Mina lähtusin pigem rahvariiete kostüümist,» selgitas Axonova kleidi mustri- ja värvivalikut.

Särava mustana ilutseb näitusel peokleit (pilt 4), mille autoriks Margit Salk. «Mul oli olemas hästi pidulik kangas – see oli seelik esialgselt,» rääkis Salk loomingu sünnist. Kleidi alumine osa valmis juurdelõikuse jääkidest. «Juurde olen ma muretsenud ainult tülli ja luku, vooder on siin ka.»

Moelooja Katrin Kotkas on väljapanekuks valmis teinud tualeti (pilt 5), mille juures esimesena paabulinnusuled silma jäävad. Kuna algmaterjaliks oli lilla PTA kudum, nägi terav disaineripilk kohe, et lisada tuleb värve: «Mõtlesin algusest peale, et lillaga sobiks hästi rohekad paabulinnusuled.»

Esialgu oli neiul plaanis kleiti veelgi rohkemate sulgedega ehtida, kuid juhuslikult leitud ruuduline kangas rohkem sinakasrohelist ei nõudnud. Balli ideest ajendatult valmis varjatud värviline vooder, millel Kotka sõnul kindel eesmärk: «Kui autost välja tulla, siis on efektne.»

ReUse Republicu disainerite loodud õhtukleitide näitus «Vabariigi aastapäeva uuskasutustualett» jääb Kristiine keskuses avatuks 15. veebruarini.

Leidlikult omanäoline turg

Lisaks õhtutualettidele leiab turult ReUse Republicule iseloomulikumaid igapäevaseid esemeid, kuid eks ole omanäolise disaini uudistajatel ikka väike moepisik sees. Näiteks rääkis külastaja Liisa, et tema sai üritusest teada noore disaineri Anni Jürgensoni moeblogist.

Liisa tõi uuskasutusturule uudishimu: «Tahtsin näha erinevaid disaine, mida inimesed on suutnud uutmoodi teha.» Valikuga jäi moehuviline rahule ning soetas kohe ka enda lemmiku disainividina: «Ostsin juba ühe sõrmuse Anni Jürgensoni poolt.»

Loomingut esitlenud disainerid nõustusid lahkelt täpsustama, mida neil seekordsel moelaadal ette näidata on. Kirill Safonov vastas enesekindlalt: «Ilusaid asju!» Suurem osa noormehe loomingust on seekord jakikesed, mida talle endale enim teha meeldib. Enne disaineri käe alla sattumist oli tegemist aga hoopis pükste või näiteks pika pintsakuga.

Safonovi tooteid ilmestavad värvilised nööbid, pildid ja trükk. «Tegelikult see oli väga igava värviga pintsak ja jäi rippuma kauaks ajaks poes – nüüd on huvitavam,» rääkis ta ühe jaki ajaloost.

Näitusel eksponeerimiseks noormehe loodud kleiti (pilt 6) paraku sobivaks ei peetud: «Mulle öeldi, et see ei ole pidulik.» Safonov ise usub aga, et neid naisi leiduks küll, kes tema disainiga presidendi vastuvõtule ilmuksid.

«Ma ei tea, kui ekstravagante see on, aga Inesele ta meeldis,» lisas ta enda disainitud kleidi kohta uhkelt. Kontrastiks nappide jakkide-kleitide kõrvale võib endale moeturult soetada ka Safanovi täiustatud kohevaid karvamantleid.

Katrin Kotkas on seekord samuti erinevatest materjalidest lippe ja lappe kasutanud. «ReUse RePublicu raames teen hästi palju kleite,» osutas disainer enda loomingule (pilt 7). Kleidid valmivad nii pluusidest kui seelikutest, kus esimesel juhul saab omalt poolt lisatud alumine osa ja teisel juhul ülaosa.

Kotkas leiab, et rõivaste ümbertegemisel saab olla mõneti loovam kui isikliku kollektsiooni teostamisel. «Töö käigus juba tekivad uued ideed. Ühe asja teed valmis ja mõtled - «ohhoo!» - järgmise võiks juba niimoodi teha,» rääkis disainer loomeprotsessist.

Neiu sõnul püüab ta enda disainis edasi anda ReUse Republicule iseloomulikku omanäolisust: «Mina pigem rõhutan ka seda, et panna rohkem kui vähem, et oleks kohe näha, et on ümber tehtud. Kui sa parandad augu ära ja paned sinna lillekese, siis ma arvan, et see ei anna selle kaubamärgi käekirja edasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles