Kümme fakti spermast

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt pole sul järgmiste faktidega mitte midagi peale hakata ja me teame seda. Kui ajas veidi tagasi rännata, siis pean tunnistama, et kooliski sai õpitud palju sellist, mida mul elus vaja pole läinud. Väidetavalt oli see kõik silmaringi laiendamiseks ja mõtlemisvõime arendamiseks.

Kõik see on puhtalt silmaringi avardamiseks ja kergeks meelelahutuseks pärast väsitavat tööpäeva või unetut ööd. Vanasti loeti hommikukohvi kõrvale ajalehest uudiseid, nüüd saab lugeda Ulaka Kaunitari blogist fakte sperma kohta. Miks ka mitte?

1. Esimene spermaproov

Spermatosoide kirjeldas esmakordselt Antoni van Leeuwenhoek, keda peetakse mikrobioloogia isaks. Ta tegeles mikroskoopide konstrueerimise ja täiendamisega ning 1677. aastal uuris ta esmakordselt oma spermat. Wikipedia andmetel pidas mees oma seemnerakke esmalt parasiitideks.

2. Seemneraku suurus

Seemnerakk on ca 0,06 mm pikk ja selle liikumiskiirus on umbes 3-3,5 cm minutis. Tavaline aeg naise munajuhasse jõudmiseks on 70 minutit, kuid naise ovulatsiooniperioodil jõuavad spermatosoidid läbi emaka munajuhadesse 6 minutiga. Nagu vanarahvas ikka ütles: «Kel janu, sel jalad».

3. Seemnerakkude kogus ühes laadungis

1 ml ejakulatsioonivedelikus on 20-150 miljonit spermatosoidi, keskmiselt eritab mees ühe seemnepurskega 3,7 ml ejakulatsioonivedelikku. Seega keskmiselt stardib iga seemnepurskega 74-555 miljonit spermatosoidi. Tavaliselt liigub neist edasi ca 40 protsenti ja 60 protsenti tiirutab ringiratast või passib kohapeal.

4. Ejakulatsioonirekord

Masters & Johnson viis läbi uuringu meeste seas ja leidis, et enamik mehi ejakuleerib maksimaalselt 30-60 cm kaugusele. Jah, on inimesi, kes tegelevad veel absurdsemate asjadega, kui faktide kogumisega sperma kohta! Tahate teada, milline on maailmarekord? Rekordiomanik Horst Schultz suudab oma ejakulatsioonivedeliku lennutada 6 m kaugusele.

5. Kofeiin lisab kiirust

Brasiilia Sao Paulo ülikooli teadlased uurisid 750 meest ning avastasid, et kohvijoojate sperma liigub sambarütmis, samas kui teiste meeste sperma harrastab aeglast valssi. Kofeiin annab spermatosoididele hea kiirenduse.

6. Sperma eluiga

Seemnerakud on suguteedes viljastamisvõimelised keskmiselt 72 tundi, kuid heades tingimustes (emakakaela limaskesta pilukestes) võivad nad olla viljastamisvõimelised lausa nädal aega. Ka ovultsiooniperioodil on spermal suurem tõenäosus kauem elus püsida. Nendel spermatosoididel, kel ei õnnestu tupest edasi liikuda, on tupe happelise keskkonna tõttu elulootust ainult paariks tunniks.

7. Kulinaarsed faktid

1 tl spermat sisaldab keskmiselt 5-7 kcal. Ejakulatsioonivedelikus on umbes 1 protsenti spermatosoide, ülejäänud osa moodustavad vesi, ensüümid, proteiinid, tsink, C-vitamiin ja fruktoos.

Oraalseksi armastajaid kindlasti huvitab, kas sperma maitset on võimalik meeldivamaks muuta. Uroloogide sõnul pole see võimalik, kuid paljud on ilmselt kuulnud soovitust pakkuda mehele enne eelmängu värsket ananassi sperma maitse parandamiseks. Kuna ananass on tervislik ja maitseb hästi, siis miks mitte proovida!

8. Seemnerakud suletud uste taga

Mis juhtub siis, kui vahekord ei lõppe ejakulatsiooniga? Seemnerakkude elutsükkel on ca 74 päeva, kui ei toimu ejakulatsiooni, nad surevad ja imenduvad tagasi organismi.

9. Uustulnukate saabumine

Spermatogenees toimub suguküpseks saanud poistel ja täiskasvanud meestel vahetpidamata, seemneraku lõplikuks valmimiseks kulub 2-3 kuud. Vanusega suureneb defektsete spermatosoidide arv.

10. Alternatiivsed kasutusalad

Loodus on mehe seemnerakkudele andnud ühe eesmärgi: viljastada munarakk. Näitlejanna Heather Locklear ja endine Cosmo toimetaja Helen Gurley Brown olid esimesed, kes soovitasid spermat kasutada näohooldusvahendina. Siiski kinnitavad dermatoloogid, et see ei ole hea idee, kuna sperma kahjustab naha kaitsebarjääri, muudab selle vastuvõtlikuks nakkustele ja kokkuvõttes paneb naha kiiremini vananema. Palju ägedam idee on kasutada spermat tindina, nagu seda teeb kunstnik nimega Martin Von Ostrowski, kes kasutab spermat ja teisi kehavedelikke kunstiteoste loomiseks. Ühe teose tegemiseks kasutab Martin kuni 40 laadungit iseenda spermat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles