Seitse vastikut asja, mida öeldakse naistele, aga mitte meestele

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kui sa arvad, et seksism on surnud, siis on meil sulle halbu uudiseid. On palju tõendeid selle kohta, et ühiskonnas koheldakse mehi naistest paremini, alates palgalõhest lõpetades igapäevase suhtumisega.

Bustle on teinud nimekirja vastikutest lausetest, mida öeldakse naistele, aga mitte meestele – ning selgitab, miks see tegelikult seksistlik on.

  1. «Sa peaksid rohkem naeratama.» Ei ole ilmselt naist, kellele seda öeldud poleks. Pidevalt püütakse muuta meid rõõmsameelsemaks ja leebemaks, sest nii näime me ohutumad ja allaheitlikumad. Meestel seevastu ei soovitata kunagi rohkem naeratada. Nii näiteks ujutasid kasutajad Twitteri üle pärast Hillary Clintoni kõnet ning pakkusid, et presidendikandidaat peaks rohkem naeratama. Vaevalt, et keegi tuleks selle peale, et sama Obamale või Trumpile öelda.
     
  2. «Kas see on su loomulik juuksetoon?» Tavaliselt, kui mehed seda küsivad, püüavad nad hoopis teada saada, kas «vaiba värv ühtib kardinate värviga» ja see on lihtsalt jälk. Mehi aga nende soengustiilide teemadel ei küsitleta. Ühiskond paneb väga palju rõhku sellele, millised naised välja näevad, seetõttu meie välimust pidevalt ka arvustatakse. Tulemusena kuulevad naised peamiselt komplimente vaid oma välimuse teemadel, mis on nõiaring: nii keskenduvad ka naised ise enda ja teiste naiste välimusele. Oleks aeg lõpetada juuksevärvi teemadel rääkimine, sest lõppeks: mis vahet seal on?
     
  3. «Hei, kullake.» Naised kuulevad pidevalt, kuidas võõrad inimesed kasutavad nende kohta pisendavaid hüüdnimesid nagu «kullake», «kallike», «tibuke». Millal oli viimane kord, kui sa kuulsid, et keegi mehe kohta midagi sarnast ütles? Kui neid ei hüüta nime või neile antud hüüdnime pidi, siis enamasti muudmoodi nende poole ei pöördutagi. Nunnutavad terminid peaksid olema julgustavad, kuid tegelikult pisendavad täiskasvanud naised plikadeks, keda tuleb kasvatada. Kui sa ei tea võõra naise nime, küsi talt, kuidas teda kutsutakse. Naise «kullakeseks» nimetamine paneb ta end tundma objektina, ükskõik, kui head olid tegelikult su kavatsused.
     
  4. «Kui pikk sa ilma nende kingadeta oled?» Ja järjekordne näide sellest, kuidas ühiskond on keskendunud vaid naise füüsilisele välimusele. Võõrad inimesed esitavad kehade kohta küsimusi näoga, nagu see oleks sama normaalne, kui küsida, mis alal sa töötad. Kui keegi astuks mehe juurde ja uuriks, kui pikk ta ilma saabasteta on, suure tõenäosusega antud mees vihastuks. Ometi on igapäevane asi uurida naiselt, mis on tema «tõeline» pikkus.
     
  5. «Oh, sul on päris hea isu.» Miks peaks keegi üldse tahtma inspekteerida, kuidas teine inimene sööb? Meie ühiskond tavaliselt ei huvitu sellest, kui hea isuga on mõni mees, aga ometi on tähelepanuväärne, kui naine naudib seda, mis on tema taldrikul. Naiste õlul on tohutu koorem süüa võimalikult väikestes kogustes, et püüsida sale ning pole ime, et miljonid naised seetõttu toitumishäirete all kannatavad – inimesed on uurinud terve nende elu, mis suhe neil toiduga on.
     
  6. «Sa peaksid kandma rohkem meiki.» Iial pole vahet, milline on mehe nahk või nägu, kui ta tööle läheb – meest hinnatakse tema oskuste ja tegevuse, mitte väljanägemise põhjal. Kui sama kehtiks ka naiste puhul... Meil kästakse naeratada, end meikida, 2013. aastal läbi viidud uuringu põhjal tunnistas 50 protsenti ülemustest, et kõhkleksid anda ametikõrgendust naisele, kes end kunagi ei meigi.
     
  7. «On raske keskenduda, kui sa kannad seda seelikut.» Ühel hetkel eeldatakse meilt, et me oleme meigitud ja seksikad, teisel hetkel aga heidetakse ette, et meie välimus viib mõtted vasakule. Tüdrukud kuulevad seda juba varases lapsepõlves, kui koolis nõutakse reeglitele vastavat riietust, et nende välimus poistel keskendumist ei segaks. See õpetab neid juba varakult mõtlema, et tüdrukud on vaid poiste jaoks saak, mis on hirmus viis maailma vaadata.

    Ühtki naist ükskõik mis vanuses ei tohiks pidada «segajaks» lihtsalt seetõttu, et ta on meestega samas ruumis, kandes teatud rõivaid. Isegi seelikupikkuse üle naljaviskamine pole tegelikult lahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles