Sügistoonide moemarss: oliividest veinis leotatud kastaniteni

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisesed moetoonid täies hiilguses
Sügisesed moetoonid täies hiilguses Foto: Ardo Kaljuvee / Postimees

Sel sügishooajal on moodne olla eriti lihtne – värvikaardis domineerivad selged ja sumedad sügistoonid. Tuleb vaid meelepärane värv välja valida ja kanda seda pealaest jalatallani. Just ühte tooni riietumisest on ka disainerid inspiratsiooni saanud ja kollektsioonid loonud just seda silmas pidades.

Oma sisetunde usaldamine on selle sügishooaja üks võtmesõna. Värvikaart annab võimaluse soojadest merevaigutoonidest kuni öösinisteni välja. «Ei ole vaja pead murda, milliseid värve on trendikas kombineerida ja milliseid mitte. Vali välja üks toon ja kanna seda uhkusega,» ütleb Kaubamaja ASi turundusdirektor ja ajakirja Hooaeg peatoimetaja Britta Ratas.

Öösiniste palett

Kuigi musta armastavad kõik disainerid ning seavad seda ikka ja jälle moelavale, siis uue suunana võib sel hooajal värvikaardilt avastada hoopis luksusliku öösinise. «Sügavatel sinistel toonidel on hea omadus kaunistada just põhjamaist kandjat, jättes ruumi isikupärale, mis saab nüüd täies hiilguses särada,» selgitab Britta Ratas. «Ka meesterahvad võiksid sel hooajal mõelda musta ülikonna asemel hoopis tumesinisele. Hästi mõjub ka üks soe ja kvaliteetne pullover või sviiter, mis on oskuslikult ülikonna alt välja piilumas. Kõrge kaelus enam lipsu ei nõua ja isikupära saab luua hoopis moodsa rinnarätiga,» lisab ta.

Merevaigu mitu nägu

«Disainerid on sel hooajal saanud inspiratsiooni värvimängust, mis peegeldub merevaigult. Oranžikas pruun, kuldse helgiga beež, meekollane ja kergelt punetav pronks on värvid, mida merevaik endas peidab,» ütleb Ratas. Kui sättida needsamad toonid rõivastele, kas ükshaaval või toon toonis sobitatult, avaldub sügisgarderoobi kuldsem ja heledam pool, mis loob tumedate toonide vahel helgust. «Elegantsust lisab üks korralik kaamelikarva villamantel või siis ühetoonilised pulloverid ja sviitrid, mis on sel hooajal iga komplekti alustala.»

Veinis leotatud kastanid

«Sügishooajad ilma tummiste punasteta ei oleks lihtsalt võimalikud, aga kuidas nendele uus elu sisse puhuda? Selleks on disainerid sügavatele veinipunastele lisanud rikkalikult kastanpruuni ja neid koos värvipotis leotanud, et saada toon, mis peegeldab nii üht kui ka teist,» teab Britta Ratas. Selline elegantne palett toimib eriti jõuliselt, kui kanda kõike toon-toonis ühes komplektis. Luksuslikkust lisavad siidjad või läikega materjalid, mis jätavad värvidele veel omakorda eri varjundeid. Ei tohiks unustada, et veinipunaste kõrval on endiselt kindlal kohal ka võrgutavad erkpunased toonid, mis sobivad suurepäraselt sügismoodi vürtsitama. «Punaseid toone tasub tähele panna ka jalatsimoes või miks mitte ka aksessuaarides ja kottides. On ammu teada tõde, et üks stiilne kingapaar võib päästa kogu komplekti.»

Oliivikarva rohelised

Sel sügisel on militaarhõnguliste roheliste toonide kõrval võtnud koha sisse oliivikarva rohelised. Rikkalikud rohelised toonid paneb särama kerge kuldne helk, mis on eriti meelepärane just daamidele. «Härrad investeerigu sel hooajal kvaliteetsesse oliivikarva ülerõivasse või mugavasse sviitrisse. Naisterahvad võiksid seda tooni kandes eelistada rangemaid ja konkreetsemaid lõikeid, nii pääseb värvi ilu hästi esile,» soovitab Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles